De Airborne Wandeltocht uitlopen voor de ogen van Britse veteranen

Foto: Renkum Nieuws

De gemeente Renkum heeft er weer zin in: dagelijks wordt de maroonrode Pegasusvlag op meer plekken gehesen of opgehangen. De banners hangen weer aan de palen langs de weg, groepjes mensen wandelend als oefening door de gemeente en etalages worden ingericht.

Alles in gereedheid brengen voor de 72e Airborne wandeltocht, of je nu 10 of 40 km loopt en of je nu langs de route gaat staan, de Airborne-kriebels zijn gearriveerd.

Veteranen

Zaterdag 1 september, traditioneel de 1e zaterdag in september, wordt het allergrootste 1-daagse wandeltocht gelopen door duizenden mensen. De Airborne Wandeltocht is een eerbetoon aan de ruim 1700 militairen die begraven liggen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek en wordt georganiseerd door de Politie Sportvereniging Renkum

Veel wandelaars maken daarom ook altijd even plaats om hun respect te betuigen en leggen bloemen bij de graven, de route’s lopen er langs.

Veel respect is er ook voor de nog levende veteranen en ook dit jaar komen er een aantal uit Engeland over om samen met Burgemeester en/of wethouders en andere hoogwaardigheidsbekleders het defilé af te nemen dat om 11:00 begint.

Vooralsnog zijn er tien veteranen die plaats zullen nemen op het podium dat voor het Airborne Museum, tegenover de openbare tribune komt te staan.

Airborne-kriebels

De kriebels hebben de veteranen inmiddels ook. Ze kunnen niet wachten: de organisatie zorgt goed voor ze en ze genieten enorm van alle mensen die ze ook dit jaar weer zullen toezwaaien en ontmoeten.

Frank Ashleigh, een glider piloot verheugd zich enorm. Vorig jaar was hij aanwezig en via de Taxi Charity (die de veteranen overbrengen met Londense taxi’s) kreeg hij de vraag om ook dit jaar aanwezig te zijn. Nee zeggen was geen optie.

Iemand die graag aanwezig had willen zijn, is Des Page, glider piloot. Ook hij was er vorig jaar bij maar hij overleed 15 mei. Voor hij overleed deed ex-para Chris Willmott hem de belofte dat hij zijn as mee zou nemen tijdens de wandeltocht.

Frank: “I was able to give my farewells to him at the crematorium; the service was beautiful and he had the send-off he deserved; carrying his ashes on the Wanderltocht is to be paying a wonderful tribute to a great colleague.”

(“Ik was in staat afscheid te nemen van hem in het crematorium, het was een prachtige service met het afscheid dat hij verdiende, zijn as meedragen tijdens de wandeltocht is een prachtig eerbetoon aan een geweldige collega.”)

Meelopen kan nog steeds!

De kaartverkoop voor de 72e editie van de Airborne Wandeltocht is gestart in mei 2018 en loopt tot en met zaterdag 1 september 2018.

Kaarten bestellen kan in die tijd via de site airbornewandeltocht.nl, bij voorverkoopadressen in de regio en, in de week voorafgaand aan de tocht, ook op het kantoor van de Airborne Wandeltocht op sportpark “Hartenstein” in Oosterbeek.

De prijzen bedragen via internet vóór 1 september 2018 per persoon € 8,-. Leden van de KNWB betalen, alleen bij vooruitbestelling via internet, € 7,50 per persoon.

In de dagverkoop is de prijs per persoon € 9,- (zowel online als op het startterrein). Meer informatie is te vinden op de website van de Airborne Wandeltocht.

Lees ook: Verkeersmaatregelen tijdens de 72e Airborne Wandeltocht