Welk vliegtuig vliegt er nu boven mijn hoofd?

Foto: Karel Noy

Heb je dat ook wel eens? Dat je een vliegtuig hoort en denkt: Oh wat is dat? Je rent naar buiten om te kijken maar je hebt hem net gemist en hij vliegt alweer tussen de bomen.

Een geheel vrij zicht op de lucht hebben we door de bomen in onze gemeente natuurlijk niet, daar klagen we uiteraard in het geheel niet over maar als je dan toch wilt weten wat er boven je hoofd vliegt, hebben wij een leuke pagina gevonden waar je dat eenvoudig te weten komt.

Militaire vliegtuigen

In de septembermaand vliegt er veel door ons luchtruim wegens de Airborne Herdenkingen. Veel interessante vliegtuigen; Dakota’s bijvoorbeeld, of deze Hercules op de foto die Karel Noy tegenkwam.

En vanaf volgende week beginnen de vliegoefeningen van de militaire operatie Falcon Autumn. Leuke weken voor de vliegtuigliefhebbers onder ons.

Global Radar View

Op de website ADS-B Exchange kun je via de Global Radar View op je beeldscherm precies zien wat er boven je hoofd vliegt. Links heb je een kaart staan, die ’trek’ je naar jouw gebied (start meestal in Engeland), je kunt inzoomen.

Rechtsonder zie je alle vliegtuigen staan die op dat moment in het luchtruim van jouw geselecteerde kaart vliegen. Zodra je op een vliegtuig in de kaart klikt, verschijnt er rechts een foto van het vliegtuig (indien aanwezig) en diverse gegevens zoals de hoogte waarop het vliegt, de snelheid en andere vluchtgegevens.

Op de kaart verschijnt achter het geselecteerde vliegtuig een gekleurde streep van de al gevlogen route, als je dan de kaart uitzoomt, zie je waar het vliegtuig opsteeg en aan de lijn kun je middels de verkleuring zien welke afstand hij aflegde voordat het op de huidige hoogte vliegt.

Dus wil je het weten – altijd want de gewone lijnvluchten, politie en lifeliners zijn hier ook te vinden – zet de site van ADS-B Exchange bij je favorieten en je weet het binnen een minuut.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen