Fairtradeproducten leveren steeds meer op

Foto: ANP/Nieuws.nl

Wereldwijd hebben fairtradeproducten vorig jaar meer geld in het laatje gebracht. Levensmiddelen met het keurmerk leverden ruim 8,4 miljard euro op.

Dat is 8 procent meer dan een jaar eerder, maakt de organisatie voor eerlijke handel bekend.

Eerlijke cacao

De grootste markten voor fairtradeproducten waren het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten, samen goed voor ruim 4 miljard euro.

In Nederland brachten levensmiddelen met het keurmerk 290,3 miljoen euro op, eveneens 8 procent meer dan een jaar eerder.

Het hardst groeide de omzet uit fairtrade-cacao, voornamelijk afkomstig uit Ghana en Ivoorkust. Chocolademerken en andere voedingsmiddelenfabrikanten kochten daar vaker via fairtrade cacaobonen in.

Desondanks verdienen veel boeren in West-Afrika nog te weinig aan cacao om in hun levensonderhoud te voorzien.

Stabiele prijzen

Koepelorganisatie Fairtrade zet zich in voor stabiele prijzen voor boeren in ontwikkelingslanden. Dat gebeurt onder meer door minimumprijzen te hanteren voor producten als koffie, thee en bananen.

Daarnaast krijgen boerencoöperaties premies, die ze bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor investeringen in hun bedrijf. Het totaalbedrag aan premies steeg vorig jaar 19 procent tot 178 miljoen euro.

Of initiatieven als fairtrade de situatie van boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden daadwerkelijk verbeteren, is overigens een punt van discussie.

Zo stelde onderzoeksorganisatie SOMO onlangs dat er maar weinig bewijs is voor de effectiviteit van keurmerken. Fairtrade stelde daarop ten onrechte op één hoop te zijn gegooid met andere keurmerken.

De gemeente Renkum

De gemeente Renkum kreeg de titel Fairtrade Gemeente op 7 april 2012, uitgereikt aan toenmalig burgemeester Gebben.

Voor meer informatie kun je kijken op de website fairtradegemeenterenkum.nl. Daar kun je zien wie er in de gemeente al allemaal meedoen met Fairtrade, wil je nog meer weten, mail dan Kees Gast, secretaris, [email protected]

Bron: Nieuws.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden