In slaaptoestand lichamelijke en geestelijke spanning loslaten: Yoga Nidra

Foto: Shiva Yoga

“De cijfers in Nederland liegen er niet om en op basis daarvan wordt al gesproken over een burn-outepidemie. Spanning, onrust en uitputting zijn zaken waar mijn cursisten dagelijks mee te maken hebben. Ze vinden hun weg naar mijn yogales om te leren te ontspannen, het contact met hun lichaam te herstellen, in balans te blijven en om te gaan met de druk van buitenaf. Wat gaat er in het lichaam om en hoe kunnen ze hier zelf op in spelen?”, aldus Mishja Camphuijzen van Shiva Yoga & Coaching.

Advertorial

Druk van de wereld

Yoga is hier de manier voor en in mijn yogalessen maken we gebruik van lichaamsoefeningen, ontspannings- en ademhalingstechnieken en meditatie. Het is niet raar dat de vraag naar yoga toeneemt en ik voorzie dat wekelijks yoga volgen net zo gewoon, en noodzakelijk in de huidige tijd, gaat worden als een bezoek aan de kapper of het onderhoud aan je auto.

De huidige tijd vraagt veel van ons als mens. We ervaren druk in de uitvoering van het leven van alle dag en willen in alle rollen die we vervullen als ouder, werknemer, partner, collega en familielid, het beste van ons zelf geven. Het digitale tijdperk verhoogt deze druk door het gebruik van smartphones en het constant bereikbaar zijn voor de buitenwereld middels e-mail, bericht, What’s app en Social Media. Deze druk wordt niet minder en we kunnen hier van binnenuit alleen zelf wat aan doen, leren om op een juiste manier om te gaan met het informatiebombardement en een balans te vinden in spanning en ontspanning.

“1 uur Yoga Nidra staat gelijk aan 4 uur slaap”

De populariteit van Yoga Nidra

Naast het volgen van reguliere yogalessen neemt ook de populariteit van Yoga Nidra toe. Deze oude vorm van Yoga is bezig aan een opleving. Juist door de behoefte aan ontspanning. Cursisten, maar ook mensen die geen vaste yogales volgen, vinden hun weg naar de Yoga Nidra. Maar wat houdt deze techniek nou precies in? en wat kan Yoga Nidra ons bieden?

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaap van de yogi’s’. Deze techniek is in India ontwikkeld door Swami Satyananda.

Het is een diepe ontspanningstechniek voor lichaam en geest. De techniek is eenvoudig en zeer effectief en sluit daarmee goed aan bij de reguliere yogalessen die ik geef.

Het is een techniek voor een diepe ontspanning: fysiek, mentaal en emotioneel, waarin het zelfhelende en zelfgenezend vermogen van het lichaam optimaal kan werken. Hierdoor kunnen lichamelijk en geestelijk blokkades opgeheven worden.

Terwijl het lichaam in slaaptoestand is, blijft het innerlijk bewustzijn helder wakker. Dat leidt ertoe dat je tijdens de oefening lichamelijke en geestelijke spanningen los kunt laten en blokkades kunt doorbreken. 1 uur Yoga Nidra staat gelijk aan 4 uur slaap.

Vaste opbouw en Sankalpa

De Yoga Nidra heeft een vaste opbouw die wordt gevolgd om de hersenactiviteit vanuit waaktoestand naar het thèta-domein te brengen zonder in de fase van diepe slaap te vallen. Dit domein geeft ontspanning en is daarnaast activerend. Je voelt je daarna geestelijk en lichamelijk fris en helder.

Er wordt gebruik gemaakt van een Sankalpa, een korte positieve zin die de diepe lagen van het (onder)bewustzijn beïnvloedt. Met de Sankalpa kan het leven in een positieve richting worden gebracht.

Oefening baart kunst

Het is aan te raden om Yoga Nidra een vaste plek in je ritme te geven. Het vraagt tijd van het lichaam en de geest om te wennen aan Yoga Nidra. Je hebt zo ook de meeste profijt van de positieve effecten.

De voordelen van Yoga Nidra zijn o.a.:

  • Slaap inhalen: werkt ontspannend en activerend tegelijk.
  • Slaapgedrag: beter in- en doorslapen, minder dromen. * Concentratie en gezondheid verbetert, innerlijke rust, kalmte en stress verlagend.
  • Verandering in gedrag en karakter vanwege de Sankalpa (innerlijk uitspreken van een voornemen).
  • Sympathische zenuwstelsel komt tot rust voor fysieke ontspanning.
  • Intuïtie en onderscheidingsvermogen groeit.

Wil jij deze techniek zelf eens ervaren?

Dit kan bij Shiva Yoga & Coaching in Oosterbeek. Meer informatie kan je vinden op www.shivayoga.nl/yoganidra

 “Het mooie is dat Yoga Nidra geschikt is voor iedereen!”

'
article
45443
In slaaptoestand lichamelijke en geestelijke spanning loslaten: Yoga Nidra
“De cijfers in Nederland liegen er niet om en op basis daarvan wordt al gesproken
https://renkum.nieuws.nl/nieuws/45443/in-slaaptoestand-lichamelijke-en-geestelijke-spanning-loslaten-yoga-nidra/
2019-02-06T14:40:04+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2019/02/06143543/5D5A7203.jpg
Renkum Nieuws, Yoga Nidra
Nieuws