Salmonella aangetroffen op de schaal van eieren uit Spanje

Foto: HomeMaker-pixabay

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt dat een partij eieren uit Spanje besmet is met de Salmonella bacterie.

De waarschuwing geldt voor een partij eieren met de opdruk 3-ES-4624944A.

Besmet

Deze eieren zijn verkocht bij toko’s, buurtsupermarkten en marktkramen. Ook horecabedrijven kunnen deze eieren geleverd hebben gekregen. De kans dat de eieren verkocht zijn in de grotere supermarktketens is klein. De informatie over de grootte van de partij, en waar deze eieren verkocht zijn is echter nog niet volledig.

Het eten van producten die besmet zijn met Salmonella kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat risico is groter bij kleine kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand.

Handen wassen

De Salmonella is bij deze eieren aangetroffen aan de buitenkant van de eieren. Het gebruik van de eieren kan daardoor ook schadelijk zijn als na contact met de eieren niet direct de handen gewassen worden. Er kan dan kruisbesmetting op andere producten optreden, mogelijk ook producten die niet verhit worden.

De NVWA raadt je aan om na het aanraken van de eieren de handen te wassen. Heb je deze eieren gekocht en heb je klachten als koorts, buikpijn en diarre binnen 6 tot 48 uur gekregen, raadpleeg dan je huisarts.

spanje

Bron: NVWA, 29 augustus 2019

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden