Zondag 22 september: Airborne herdenkingsdienst op de Airborne begraafplaats

Foto: Renkum Nieuws

Op zondag 22 september zal in Oosterbeek voor de 75ste keer op de Airborne begraafplaats de Airborne herdenkingsdienst plaats vinden. Voor velen het hoogtepunt van de jaarlijkse herdenkingen en zal naar verwachting door duizenden belangstellenden worden bijgewoond.

Veteranen en nabestaanden

Onder hen nabestaanden van degene die in deze erebegraafplaats begraven liggen. Er worden 22 Britse en Poolse Arnhem veteranen verwacht samen met hun familie. Er zijn steeds minder veteranen voor wie het mogelijk is, gezien hun leeftijd en gezondheid, de Pelgrimstocht naar de vier Airborne gemeentes te maken. De opdracht welke zij zichzelf hebben gegeven om hun gevallen kameraden in Oosterbeek te herdenken valt hen steeds zwaarder. Het is daarom dat de laatste veteranen, die de negentig jaar dik zijn gepasseerd, hun taken tijdens de herdenkingsdienst officieel overdragen aan de huidige soldaten van het Britse Parachute Regiment. Zo wordt de Bijbellezing en de eerste kranslegging door de Leader of the Pelgrimage begeleidt door een officier van het huidige Parachute Regiment. Op deze manier geven de veteranen hun opdracht door aan het huidige Parachute Regiment.

Laatste krans

De traditionele laatste krans die gelegd wordt door een veteraan met twee schoolkinderen zal echter zo lang als mogelijk worden gedaan door een veteraan. Dit is niet door te geven of over te nemen.

Omroep Gelderland zal vanaf 10.45 uur de herdenkingsdienst live uitzenden. In het buitenland is de dienst wereldwijd live te volgen via o.a. de Britse dienst Army Media & Communications (www.facebook.com/britisharmy).

1200 Zitplaatsen

Ondanks de grote belangstelling en de te verwachten enorme drukte is de plechtigheid vrij toegankelijk. Er zijn ruim 1200 zitplaatsen op de begraafplaats. Een gedeelte van deze zitplaatsen zijn voor de nabestaanden, veteranen en hun families. De rest van de zitplaatsen is bestemd voor de mensen die niet langdurig kunnen staan.

Niet tussen de graven staan

Overige belangstellenden worden verzocht te blijven staan. Tussen de graven mag niet worden gestaan. Deze ruimte wordt vrijgehouden voor de 1000 scholieren, die tijdens de plechtigheid bloemen op de graven zullen leggen. Voor rolstoelgebruikers is ruimte gereserveerd met één begeleider. Iedereen die de herdenkingsdienst wil bezoeken wordt verzocht om tijdig aanwezig te zijn. Om 11.00 uur gaat de plechtigheid beginnen en naar verwachting eindigen om 12.30 uur.

Verkeersmaatregelen en parkeren

De organisatie doet er alles aan om de verkeersdrukte in goede banen te leiden d.m.v. verkeersregelaars en politie die aanwezig zijn op de belangrijke kruispunten rondom het NS station van Oosterbeek. Zo ook op  de wegen naar en vanaf het parkeerterrein Mill Hill aan de Dreijenseweg. Deze weg blijft in beide richtingen, Stationsweg en de Amsterdamseweg (N224) open voor het verkeer. Bezoekers worden geadviseerd het parkeerterrein via de route Amsterdamseweg (N224), Dreijenseweg te benaderen. De overige weggebruikers worden geadviseerd deze wegen en kruispunten te mijden. De Nico Bovenweg en de Parellelweg zijn tijdens de herdenkingsdienst gedeeltelijk tijdelijk afgesloten.

Verplichte fietsenstalling

Voor de bezoekers die per fiets komen wordt er aan de Van Limburg Stirumweg een verplichte fietsenstalling geplaatst. Bij het parkeerterrein Mill Hill/ NS station staan twee pendelbusjes klaar, die personen die slecht ter been zijn naar de begraafplaats te brengen.

De organisatie wijst de bezoekers die van plan zijn de herdenkingsdienst bij te wonen erop dat het aantal verwachte bezoekers voor deze herdenkingsdienst zo groot is dat uit veiligheid de begraafplaats mogelijk afgesloten kan worden, waardoor het bijwonen van de herdenkingsdienst op de begraafplaats zelf niet meer mogelijk is. Graag verwijzen zij u naar de live uitzending van Omroep Gelderland en de Britse Army Media & Communications dienst.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0