Blijk van waardering aan de Renkumse inwoner en de Horsa Glider

“We willen als gemeente iets extra’s doen voor de 75ste herdenking van operatie Market Garden en een blijk van waardering geven aan onze inwoners die zo betrokken zijn bij de Airborne.”

Dat zei wethouder Jasper Verstand bij het bekendmaken van de Airborne at Night, gepresenteerd middels een unieke videoprojectie op het gemeentehuis in Oosterbeek op 13 en 14 september.

Middelpunt van de slag

In september 1944 landden de geallieerden tijdens Operatie Market Garden niet alleen met parachutes, bijna de helft van de manschappen en al het materieel werd gebracht met zweefvliegtuigen, Britse Hamilcars, Amerikaanse WACO’s maar de meeste met de Horsa Assault glider. Een feit dat altijd zwaar onderbelicht bleef.

“Gemeente Renkum was het middelpunt van de slag in 1944. Denkt men aan de Slag om Arnhem dan denkt men aan de duizenden para’s die gedropt zijn. Maar wat velen niet weten is dat gliders (zweefvliegtuigen) manschappen, materiaal en munitie vervoerden.”

“Zo’n 600 Horsa gliders zijn in de septemberdagen van 1944 geland op diverse plekken in de regio van Wolfheze. Deze bijzondere Gliders zijn iconisch voor de Slag om Arnhem. Een Horsa Glider werd in september tegenover het Airborne Museum tentoongesteld. Aansluitend daarop heeft Gemeente Renkum ervoor gekozen om in dit kroonjaar dit markante vliegtuig met de heldhaftige Glider Pilots in een videomapping op het gemeentehuis in Oosterbeek te eren.”

Mr. Beam

Mr. Beam, gespecialiseerd in videomapping en bekend van haar visual van Jeroen Bosch, heeft het verhaal van de gliders op een bijzondere manier geanimeerd. Gebruikmakend van het karakteristieke gemeentehuis, werd de projectie, die 10 minuten duurde elke 20 minuten op speciaal gecomponeerde muziek vertoond. Een nieuwe unieke manier om de impact van de Slag om Arnhem te laten voelen aan een breed publiek.

En die impact werd gevoeld. Veel inwoners zagen de voorstelling meerdere keren en nu is het voor iedereen te bewonderen via YouTube, zie bovenaan.

Een mooie afsluiter van de septembermaand.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden