Burgemeester feliciteert 100-jarige mevrouw Fernhout-Berg

Foto: Renkum Nieuws

Vandaag is ze jarig. Voor de 100ste keer en dat moet natuurlijk gevierd worden. Yvonne Auguste Fernhout-Berg viert haar verjaardag in De Valckenburg in Oosterbeek.

Burgemeester Agnes Schaap kwam haar feliciteren met een grote bos bloemen.

Dankbaar

Ze ziet niet zo goed meer en dat horen wil ook niet meer zoals het was. “Ach, ik ben ook al 100.” zegt mevrouw Fernhout “Maar ik heb het nog heel goed hoor!” Ze vertelt de burgemeester over haar dochters die zo goed voor haar zorgen en de hulp die ze van de thuiszorg krijgt. “Ze zijn allemaal zo lief!”

Haar zoon die in Zwitserland woont, komt logischerwijs wat minder. “Maar dan komt hij een week logeren en dan doet ie alles voor me.” Vorige week was de hele familie compleet en gingen ze met zijn allen naar Bronbeek. Ze laat de burgemeester de foto zien die ze vandaag kreeg. Die is vorige week genomen en daar staan ze allemaal op.

“Wat fijn” vindt burgemeester Schaap “zo’n grote familie.” Mevrouw Fernhout straalt. En of dat fijn is. Ze heeft in haar leven ook heel veel gereisd, overal naar toe en naar familie. “Ik had echt overal tantes wonen.” vertelt ze lachend.

Van Nederlands Indië naar Oosterbeek

Yvonne Auguste werd op 8 oktober 1919 in Utrecht geboren als het middelste kind in het gezin Berg van Middelburg. Het gezin verhuisde spoedig naar Wassenaar, waar Yvonne een onbezorgde kindertijd had totdat haar vader Eduard Otto in 1928 bij een motorongeluk overleed. Yvonne was toen 9 jaar.

Haar moeder, Catherine Georgine Berg – Bray, verhuisde met haar vijf kinderen naar Zeist waar Yvonne bij de Hernhutters schoolging en de HBS doorliep. Later verhuisde het gezin naar Baarn. Na haar eindexamen vertrok Yvonne naar Brussel voor een opleiding tot Internationaal Secretaresse en ging werken voor de Nederlandse Ambassade in die stad.

Oorlog

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, kon Yvonne ternauwernood naar Nederland terugreizen. Ze ging werken bij de Bijenkorf in Amsterdam, en later als vrijwilliger bij de Gaarkeukens. Ze woonde in die tijd op kamers bij ‘juffrouw Struys’, met wie ze tot diens dood contact gehouden heeft.

Na de oorlog ontmoette ze Klaas Meine Fernhout, met wie ze op 3 januari 1948 in Baarn trouwde. Kort daarna vertrok ze naar Nederlands Indië, waar haar kinderen Marjolijn, Anton Klaas en Louka werden geboren. In oktober 1958 moest het gezin uit (inmiddels) Indonesië vertrekken, en voer op de Oranje terug naar Nederland.

“We werden er gewoon uitgezet.” herinnert mevrouw Fernhout zich “Alle Nederlanders moesten er uit, later mochten ze wel weer terugkomen, maar ja…”

In Nederland werd Klaas directeur van Slavenburg’s Bank Arnhem en betrok het gezin een huis aan de Van Oudenallenstraat in Oosterbeek.

Yvonne deed vrijwilligerswerk voor de Kerk en nam een studie Frans op. Die heeft ze niet afgerond, maar nog steeds leest ze moeiteloos Franse boeken, met haar Petite Larousse als vraagbaak.

In 1991 verhuisden Klaas en Yvonne naar de Valkenburcht. Klaas overleed daar, 82 jaar oud. Sindsdien wijdt Yvonne haar tijd aan borduren, lezen, kinderen, kleinkinderen (6 stuks) en achterkleinkinderen (tot op heden 4)

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0