Hiltje van Eck ontvangt medaille van verdienste gemeente Ede

Foto: Gemeente Ede, Fotostudio Albert

Mevrouw Hiltje van Eck uit Ede heeft op vrijdag 3 januari de medaille van verdienste van de gemeente Ede ontvangen.

Burgemeester René Verhulst reikte de medaille uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ede.

Hiltje
Foto: gemeente Ede

Het gemeentebestuur van Ede heeft deze gemeentelijke onderscheiding aan mevrouw Van Eck toegekend als blijk van grote waardering en erkentelijkheid voor haar inzet op het gebied van nazorg voor de Arnhem Veteranen.

De veteranen, verenigd in de AVC (voormalig Arnhem Veterans Club), kwamen na de verloren Slag om Arnhem elk jaar terug naar onze regio om hun gevallen kameraden te herdenken.

Tweede wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels ver achter ons en het aantal mensen dat die oorlogsperiode zelf bewust heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Mevrouw Van Eck groeide op in ‘een echt verzetsstraatje’ en vindt het belangrijk om verhalen over de Tweede Wereldoorlog te blijven vertellen en te herdenken.

Al meer dan vijfendertig jaar zet zij zich in voor tal van activiteiten met een relatie naar de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder de nasleep van de verloren Slag om Arnhem. Ze was jaren bestuurslid van de Arnhem 1944 Fellowship (voorheen de AVC, Arnhem Veterans Club) en bij het Voormalig Verzet Ede. Ook is zij betrokken bij de Airborne herdenkingen en het begeleiden van oorlogsveteranen van de Slag om Arnhem.

Het begon met een reünie en dit werd uitgebreid met een lunch of diner. Later werd er voor de Canadese en Engelse veteranen onderdak en begeleiding geregeld naar alle onderdelen van het nationale herdenkingsprogramma.

Het is niet vanzelfsprekend dat iemand over de oorlog wil vertellen en wil blijven herdenken, hetgeen door de veteranen en nabestaanden zeer wordt gewaardeerd.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden