Team Schoothoop op weg naar avontuur via Carbage Run

Foto: Team Schoothoop

Zes kilometer voor de start van de Carbage Run, editie 2019, begaf het barrel van Team Schoothoop het.

Tijd voor een herkansing, want de fanatieke familie Schoot wil deze barre rammelkastenrally van 2500 kilometer door het noorden van Noorwegen en Zweden graag winnen. Op 10 februari is de start in Kopenhagen.

Foto: Team Schoothoop klaar voor de start. Vlnr: Désirée Koletzki, Annemieke Doets, Sjoerd Schoot, Paul Schoot, Hidde Schoot, Sil Schoot

Winnen moet!

,,Winnen moet. We nemen op zijn minst de originaliteitsprijs mee naar huis”, zegt Sjoerd Schoot tegen zijn vader Paul, die de rally nuchterder bekijkt. ,,Aan de Carbage Run zit een risico. De wegen in Noorwegen en Zweden waarop je rijdt zijn niet sneeuwvrij en vaak glad. Je moet iedere dag zo’n 500 tot 600 kilometer afleggen om 14 februari te kunnen finishen in het Zweedse Göteborg. En we zijn met ons gezin en familie op stap”, zegt Paul Schoot.

Vorig jaar stapte hij met zijn zoons Sil en Sjoerd en neef Hidde in een gepimpte Renault Safrane uit 1998 met een dagwaarde van minder dan 500 euro: voorwaarden om mee te mogen doen aan de Carbage Run. Motto van hun wagen: build it, run it, break it, fix it and repeat. Dat kwam helaas uit.

De versnellingsbak begaf het zes kilometer voor de start, maar team Schoothoop is gemaakt voor panne. Paul is garagehouder en Sjoerd en Hidde zijn automonteur in Oosterbeek bij Autobedrijf Schoot. En geluk bij een ongeluk: een garage met autobrug was vlakbij. Net op tijd om te kunnen starten, kregen de jongens de Safrane aan de praat. ,,Het zwaarste was om met z’n vieren in een overvolle wagen te zitten. Iedere dag met een gasbrander je tas losbranden van het imperiaal is geen pretje”, zegt Sjoerd.

Ali G Renault

Dat probleem is verholpen door de Safrane kartrekker te maken en de rijders te verdelen over een kleine minikaravaan die bestaat uit een gele en een roze Renault 5. Hidde en Sil verhuizen naar de gele Renault 5 die ze ‘keeping it wheel’ maken, een uitspraak van Ali G, alias komiek Sacha Baron Cohen.

Geheel in de stijl van de gele Renault en hoofdpersonen uit diens film Ali G Indahouse zullen Hidde en Sil straks aan de start verschijnen. ,,Waar haal ik een geel visnethemdje voor mannen?”, roept Sil wanhopig. ,,Bij een sexshop misschien”, suggereert Sjoerd.

Snollenwagen

De roze Renault 5 is voor Pauls vrouw Désirée Koletzki en schoonzus Annemieke Doets. “Het wordt een echte blonde snollenwagen met allerlei roze accessoires, wij in roze badjassen en de auto een blonde pruik op ”, lacht Désirée. Door de verhalen van de jongens over de tocht van vorig jaar, kriebelde het bij Désirée en Annemieke.

Ze wilden ook mee met een volgende Carbage Run en dus is hun motto Blonds on the run. “Ik denk dat we mee blijven doen”, schat Paul in. “De Carbage Run werkt verslavend. Het avontuur in combinatie met gekke auto’s maken, gezelligheid en rare opdrachten die we onderweg moeten doen, is ons op het lijf geschreven.”

De avonturen van Team Schoothoop zijn te volgen via de app PolarSteps, team Schoothoop

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen