Blijft het bij “Social distancing” of gaan we naar een lockdown….?

Foto: Pixabay

Het advies om binnen te blijven wordt door veel mensen genegeerd, zo lang het niet verplicht is blijft men niet binnen. Jongeren zitten nog steeds gezellig te keuvelen op een bankje, of zitten te chillen bij elkaar…, ook staan mensen in groepen nog steeds te praten voor de deur van en in de supermarkt.

Ook in de parken en de natuur is het ongewoon druk, en natuurlijk is dat goed, maar dan wel door minimaal door een afstand van 1,5 meter aan te houden.

Dat mensen zich niet laten opsluiten, is duidelijk.

Vrijwillig in ieder geval niet, de richtlijnen van de Nederlandse regering, RIVM en GGD’s zijn duidelijk, zorg voor je persoonlijke hygiëne, houd afstand tot elkaar en blijf als het even kan binnen. Maar dat vakkenvullers in de supermarkt worden geconfronteerd met mensen die over hen heen buigen om boodschappen te pakken dan is er iets mis met het besef van mensen. Het dwingende advies om op anderhalve meter afstand van elkaar te blijven en NIET te hamsteren is er niet voor niets.

Lockdown

Het zal niet verbazingwekkend zijn dat Nederland in een lockdown gaat. Dat betekent binnen zitten en niet zonder geldige reden de straat op. Wie de straat op gaat moet kunnen aantonen waarom men op straat is. Bijvoorbeeld de hond uitlaten, het doen van boodschappen of omdat men een essentieel beroep heeft. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen….?

Middernacht

Er gaan nu al geruchten dat zaterdagavond 21 maart het besluit door de overheid wordt genomen dat om middernacht Nederland op slot gaat.

Update: 22-03-2020: Zo zie je maar dat van geruchten vaak niets klopt. Volg daarom de richtlijnen van het RIVM.

Hoe een lockdown er dan precies uit gaat zien is afwachten. Er zijn hele strenge vormen, maar ook mildere om de juiste maatregelen te treffen het coronavirus te stoppen, of in ieder geval te vertragen.

Burgemeesters

Alle 355 burgemeesters zijn bezig met de voorbereidingen van een scenario waarin Nederland in een lockdown ingaat. Dat zei voorzitter Liesbeth Spies van het Genootschap van Burgemeesters vrijdagmiddag al in een radioprogramma.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden