Persconferentie: Maatregelen hetzelfde, maar op zoek naar nieuw normaal

Foto: Vektor Kunst via Pixabay

In de extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) op dinsdag 7 april werden geen nieuwe maatregelen aangekondigd.

De premier benoemde drie punten, namelijk trots te zijn op ons land, omdat ondanks het mooie weer afgelopen weekend, de meeste Nederlanders de genomen regels in acht namen.

Ook riep de minister-president op om het Paasweekend zo veel mogelijk thuis en binnen te blijven. “Vier Pasen thuis, maak desnoods een wandeling in de buurt op anderhalve meter afstand van elkaar”. “Bel opa en oma, bestel een paasbrunch thuis.”

Nog steeds geldt de regel niet in groepjes bij elkaar en dit geldt ook voor wielrenners en motorrijders.

Voorzichtige vooruitgang

Ook voor na 28 april bestaat de kans dat de maatregelen nog niet versoepeld worden. De cijfers laten een voorzichtige vooruitgang zien, onder andere het aantal patiënten op IC-afdelingen stijgt iets minder snel. Dit komt door alle maatregelen en doordat we met elkaar ons eraan houden.

Het risico is dat mensen denken dat we losser met de regels kunnen omgaan, maar een grotere fout kunnen we volgens de premier niet maken. Alles dat nu opgebouwd is, is dan heel snel teniet gedaan.

Op zoek naar een nieuw normaal

Door ons te houden aan de genomen maatregelen is de beste manier om terug te keren naar het nieuwe ‘normaal’. ‘Een samenleving waarin 1,5 meter afstand houden de norm wordt.’

De ‘Intelligente lockdown’ terug naar normaal zal nog een lange adem kennen. De weg terug zal stap voor stap afgelegd worden, waarbij de wetenschappelijke inzichten leidend zullen zijn.

Blijf elkaar helpen

De boodschap van de premier: ‘Blijf elkaar helpen en steunen waar het kan, we zijn op goede weg en samen blijven we doen.

Volgens minister de Jonge is de volgende fase cruciaal. Mensen werkzaam in de zorg buiten de ziekenhuizen worden sinds maandag getest. Ook vertelde de minister fors te willen inzetten op twee apps om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De apps zijn bedoeld om het werk van de GGD te ondersteunen.

“Twee apps vormen straks de kern van het nieuwe testbeleid”, maar hij benadrukt dat er nog wel uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar deze twee apps. “Alleen als de privacy gewaarborgd is, gaan we dit doen.”

De apps zijn bedoeld om het werk van de GGD te ondersteunen. Een zo’n app kan je op de hoogte stellen als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is en één om gemakkelijk contact te houden met een arts.

Het is volgens Rutte te vroeg om te speculeren over wat te doen na 28 april.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen