Een boodschap van onze burgemeester via het Sinterklaasjournaal

Foto: R.F. (Roel) Jorna, wikimedia

Het is toch wat met die burgemeesters die geen tijd hebben een boodschap voor de kinderen uit hun gemeente in te spreken voor het Sinterklaasjournaal.

Nou, burgemeester Agnes Schaap had dat wel hoor. Ze is dan niet te zien geweest in het journaal maar ze heeft voor alle Renkumse kinderen een boodschap ingesproken die je te zien krijgt als je Sinterklaas een tekening opstuurt. Voor volwassenen die een tekening opsturen, natuurlijk ook! Vergeet niet je postcode in te vullen, dan weet Sinterklaas meteen dat burgemeester Schaap bij jou hoort en hoeft hij niet al te veel te zoeken, er doen namelijk heel veel burgemeesters mee.

Stuur dus je mooiste tekening op via het Sinterklaasjournaal. Je kunt zelf een mooie tekening maken, scannen en opsturen. Of je kleurt één van de tekeningen die op de website staan in en upload die hier 

Sinterklaas is weer in ons land!

Sinterklaas is weer in Nederland. Sint en zijn gevolg legden even na 12.00 uur aan bij de (fictieve) Dieuwertje Blokkade, in een niet nader genoemde plaats. Zijn intocht was zaterdagmiddag live te volgen in het Sinterklaasjournaal op NPO3.

Je kunt via deze link de aankomst terugkijken

De landelijke intocht was dit jaar anders dan anders. Vanwege de coronamaatregelen mocht er geen publiek bij zijn en was de aankomstplaats vooraf niet bekend gemaakt. Na aankomst ging Sinterklaas direct door naar het Grotepietenhuis, dat gevestigd is in paleis Soestdijk in Baarn. Daar verblijft hij tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Hij ontving er meerdere burgemeesters die met kinderen tekeningen kwamen brengen en mensen uit provincies met lokale lekkernijen. De hele opzet leek erg op de defilés die vroeger door toenmalig koningin Juliana op haar verjaardag bij het paleis werden gehouden. Ook de burgemeester van Baarn kwam, in een brandweerauto uit Baarn, zakken met kindertekeningen brengen.

Op naar Zwalk!

Over de plek waar de sint en zijn pieten aan zouden komen, werd afgelopen week volop gespeculeerd. In het Sinterklaasjournaal, dat maandag begon, koerste Pakjesboot 12 eerst af op het fictieve plaatsje Zwalk, waar Matthijs van Nieuwkerk als burgemeester de scepter zwaaide. Later lieten bijna alle burgemeesters in het land weten dat Sinterklaas welkom was in hun gemeente. Op meerdere plekken in het land werden opnames gemaakt voor het Sinterklaasjournaal. De NTR, die het programma maakt, wilde vooraf niets kwijt over de exacte locatie.

Zaterdag kwam ook de burgemeester van Zwalk met een bus kinderen en hun tekeningen naar de sint. Dat die niet aanmeerde in ‘zijn’ dorp, zoals eerder leek te gaan gebeuren, vond hij prima. “Als Sinterklaas niet naar Zwalk komt, dan komt Zwalk naar Sinterklaas”, zo zei hij.

Magistraal

Sint noemde het “magistraal” dat iedereen naar hem is gekomen nu hij dit jaar vanuit huis werkt. “Echt geweldig, al die kinderen en die tekeningen.” Hij had een leuke boodschap voor alle kinderen in Nederland: “Vanavond mogen jullie allemaal je schoen zetten!” Hij zal die niet zelf vullen, maar de pieten, want, zo zei hij. “Ik werk vanuit huis.”

Presentator Jeroen Kramer, die Sinterklaas net als elk jaar ook nu ontving, wachtte Sinterklaas op de Dieuwertje Blokkade op. Hij legde uit dat het Sinterklaasjournaal “gisteravond op het nippertje” was geïnformeerd door Sinterklaas omdat die “niet in Nederland wilde aankomen zonder dat het Sinterklaasjournaal er bij zou kunnen zijn”. De Dieuwertje Blokkade is gemaakt omdat Dieuwertje Blok dit jaar voor de 20e keer het Sinterklaasjournaal presenteert, zo legde Kramer uit.

In veel andere plaatsen in het land worden alternatieven georganiseerd voor de lokale intocht, van speciale sinterklaasfilms tot livestreams waarin kinderen de goedheiligman en de pieten kunnen volgen.