Nieuwe EU-brede regels voor het laten vliegen van drones

Foto: Mohamed Hassan, Pixabay

Sinds 31 december gelden er nieuwe regels voor drones en modelvliegtuigen in alle landen van de Europese Unie. Die moeten zorgen voor veiligheid in de lucht en op de grond.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten dat inmiddels meer dan 1700 Nederlandse dronebezitters zich hebben zich ingeschreven bij de RDW om te voldoen aan de aangescherpte regelgeving.

Drones zwaarder dan 250 gram

Drones zijn er in allerlei soorten en maten. Ze worden op verschillende plekken en voor verschillende doelen gebruikt. Welke regels van toepassing zijn hangt af van het risico op een ongeval tijdens de vlucht. Er mag alleen met een drone zwaarder dan 250 gram gevlogen worden door mensen een vliegbewijs. Voor sommige vluchten heef is nog een aanvullend vaardigheidsbewijs nodig. Deze vliegbewijzen zijn geldig in alle EU-landen. Er zijn drie categorieën: met een laag, een gemiddeld en een hoog risico.

Eigenaren dienen in al deze gevallen een exploitantnummer aan te vragen en zichtbaar aan te brengen op de drone(s). Dit mag een plaatje of een sticker zijn en als dat kan ook digitaal in de software van de drone. Anderen mogen de drone alleen laten vliegen als zij een exploitantnummer heeft. De bestuurder (piloot) moet dan wel een vliegbewijs hebben.

Op overtreding van de nieuwe regels staat een boete van maximaal 8700 euro. In Nederland geldt een minimumleeftijd van zestien jaar om zelfstandig te mogen vliegen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden