112

Pas op voor misleidende sms’jes van zogenaamde pakketbezorgers

Foto: Richard-Patterson-flickr

Tientallen mensen in Nederland zijn slachtoffer geworden van sjoemelsms’jes van zogenaamde pakketbezorgers. Via het berichtje proberen criminelen toegang tot de telefoon en zelfs bankgegevens te krijgen. De politie waarschuwt mensen voor deze praktijken.

Ineens een berichtje gekregen dat er een pakket naar je onderweg is? Om het poststuk te volgen, word je gevraagd op een trackinglink te klikken. Wees hier voorzichtig mee. Dit is namelijk het moment dat kwaadwillenden proberen hun slag te slaan. Ze geven je het idee dat je inderdaad het pakketje kunt volgen via track-and-trace, maar wat er eigenlijk gebeurt, is dat je via die link in de sms naar een valse app wordt gestuurd. Met alle kwalijke gevolgen van dien.

FluBot

Het gaat hier om zogeheten FluBot malware. Na installatie kunnen criminelen via deze app persoonlijke informatie stelen, zoals wachtwoorden en bankinformatie. Ook kan de FluBot bij de persoonlijke contacten op je telefoon komen. Die gegevens kan hij gebruiken om zichzelf verder te verspreiden en zo meer slachtoffers te maken.

De huidige fraudepoging lijkt op die van eind mei. Nu hebben tientallen gedupeerden zich al bij de politie gemeld. Gezien de ervaringen van eerder dit jaar, is de verwachting dat het aantal slachtoffers verder oploopt.

Android

De sms kan naar elk soort telefoon worden gestuurd, maar kan alleen mensen treffen die de link activeren op een Android-toestel. Bij dit soort toestellen is het namelijk mogelijk om buiten de Play Store om apps te downloaden. Dit is precies de manier waarop criminelen met FluBot werken.

Bij iPhones is het niet mogelijk om apps buiten de store binnen te halen. Uiteraard kunnen iPhone-bezitters wel zo’n berichtje ontvangen.

Advies

  • Klik niet op de link in een sms om een pakket te volgen.
  • Download dergelijke apps niet via een link in een bericht, maar zoek bij twijfel de app zelf op in de Play Store.
  • Heeft u toch de link geactiveerd en is de malware geïnstalleerd? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw provider of telefoonaanbieder om verdere schade te voorkomen.

Opgelicht door cybercriminelen?

Heb je financiële schade? Doe altijd aangifte. Bel ook direct je bank en volg de aanwijzingen van de bankmedewerker op. Het is handig om je verhaal te delen met vrienden en kennissen. Op die manier help je voorkomen dat meer mensen slachtoffer worden.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen