Pleidooi voor versoepeling regels quarantaine basisonderwijs

Hele klassen in quarantaine bij 3 of meer besmettingen
Foto: Juraj Varga via Pixabay

Het aantal schoolklassen dat naar huis gestuurd wordt vanwege quarantaineregels neemt snel toe. Hele klassen moeten nu in quarantaine bij drie of meer besmettingen. Met als gevolg dat nu door het land een kwart van de basisschoolleerlingen in quarantaine zit. Volgens de directeuren Publieke Gezondheid van GGD GHOR Nederland dreigt het middel erger te worden dan de kwaal.

Op basis van de groei in het aantal coronabesmettingen zal dit aantal de komende week nog fors groeien. Elke 4 besmette personen infecteren nu 5 nieuwe mensen met COVID-19. Wel lijkt het erop, dat de omikronvariant leidt tot minder ernstige ziekteverschijnselen en ziekenhuisopnames. Ook kinderen en jongeren hebben minder klachten van deze coronavariant.

Ontwrichting samenleving dreigt

De ondertekenaars voorzien dat het nu geldende quarantaine beleid ‘leidt tot ingrijpende effecten voor de hele samenleving’. ‘Als de trend van besmettingen doorzet dreigt ontwrichting van de samenleving, omdat grote aantallen mensen in isolatie of quarantaine moeten gaan na contact met een positief getest persoon. Er zijn veel kwetsbare groepen in de samenleving zoals ouderen, jongeren, psychisch kwetsbaren en sociaal zwakkeren die extra zwaar getroffen worden door de quarantaineregels.’ Met name voor de jeugd hebben de veel negatieve effecten. ‘Omdat veel kinderen en jongeren niet gevaccineerd zijn en tot achttien jaar geen boosterprik kunnen krijgen, geldt voor hen dat ze meteen in quarantaine moeten na contact met een besmet persoon. De gevolgen voor leerlingen zijn groot.’

Eenzaamheid en depressie

Digitaal thuisonderwijs leidt tot leerachterstanden en leerlingen belanden sociale isolatie. Wanneer ze in quarantaine zitten mogen geen fysiek contact hebben met klasgenoten of vriendjes en vriendinnetjes. ‘Meer dan voorheen kampen jongeren met eenzaamheid of depressieve gevoelens. Sommigen vinden dat ze in een uitzichtloze situatie terecht zijn gekomen. Toekomstperspectief ontbreekt, er is geen zicht op verbetering van de situatie van jongeren. Door de coronamaatregelen zijn sociale contacten voor een lange periode ingeperkt en wordt hun relationele en seksuele ontwikkeling belemmerd. De sociaal-emotionele veerkracht van kinderen gaat hard achteruit,’ zien de professionals.

Enorme impact

Onder anderen directeur Publieke Gezondheid Gelderland-Midden Henk Bril pleit daarom voor een versoepeling van het nu geldende quarantaine beleid. ‘Als we de regel van quarantaine bij drie of meer besmettingen versoepelen, hoeven er minder klassen naar huis gestuurd te worden. Scholen zijn dan weer beter in staat op een normale manier onderwijs te verzorgen en jongeren krijgen weer de kans om zich gezond en veilig te ontwikkelen. De afgelopen twee jaar hebben een enorme impact gehad op onze jongeren. We hebben de verantwoordelijkheid om deze groep nu weer de mogelijkheid te geven om zich verder te ontwikkelen.’

Bron: GGD GHOR/Zaanstad Nieuws

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen