Dodenherdenking bij het gemeentehuis in Oosterbeek

Om ongeveer 19:50 uur kwam de stille tocht vanaf de Algemene Begraafplaats bij het gemeentehuis in Oosterbeek aan voor de Dodenherdenking, waar een hoop inwoners zich verzameld hadden.

Muziekvereniging Jubal speelde koraalmuziek terwijl de laatste mensen een plekje zochten op het pleintje. Na het signaal Taptoe begonnen de twee minuten stilte. Geüniformeerden salueerden en buiten een paar vogels die zich van niemand iets aantrokken, was het stil.

Het Wilhelmus galmde

Daarna werd het Wilhelmus ingezet. Het eerste en het zesde couplet werden gezongen en we kunnen niet anders zeggen, dan dat het prachtig klonk tussen de muren van het gemeentehuis.

Er werden diverse kransen en bloemstukken gelegd en opgehangen waarna Wilbert Friederichs een lied zong begeleidt op piano door Theo Best. De twee brachten nog meer nummers ten gehore tussen de plechtigheden in.

Jules Schelvis 1921-2016

Burgemeester Bloemen hield een indrukwekkende toespraak waarin hij sprak over diegenen die vandaag herdacht worden. Hij haalde Anne Frank aan en Jules Schelvis. Schelvis was de enige die terugkwam van het transport met 3005 anderen van Westerbork naar Sobibor. Hij was één van de slechts 18 Nederlandse Joden die terugkwamen uit Sobibor.

170.000 Joden werden vermoord in Sobibor waarvan 34.000 Nederlanders. Schelvis overleefde zeven concentratiekampen en overleed precies een maand geleden op 95-jarige leeftijd.

Bloemen leggen

Na de voordrachten van twee meisjes die gedichten ten gehore brachten, mochten de aanwezige kinderen een bloem pakken uit de emmers die neergezet werden. Ze mochten die voor de kransen neerleggen uit respect voor allen die vielen en daar gaven ze massaal gehoor aan.

De snel toegestroomde kinderen struikelden nog net niet over elkaar, zo belangrijk vonden ze het om een bloem te leggen ook hun respect en dankbaarheid te tonen aan iedereen die het leven liet in oorlogssituaties.

Dodenherdenking

 

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen