NVWA onderzoekt verstikkingsgevaar papieren rietjes

Foto: Pixabay

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt mogelijk verstikkingsgevaar bij het gebruik van papieren rietjes. De toezichthouder heeft een aantal meldingen ontvangen van ouders van jonge kinderen die bijna zijn gestikt na het sabbelen op een papieren rietje.

De rietjes worden zacht wanneer er op gesabbeld wordt. Hierdoor kunnen delen van het papier loskomen en ontstaat een papieren prop die niet makkelijk ingeslikt kan worden. De NVWA roept ouders en verzorgers op zich te melden met soortgelijke ervaringen, zodat er een beter beeld van de risico’s kan worden gemaakt.

Papier in plaats van plastic

Sinds 3 juli 2021 geldt in de Europese Unie een verbod op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, borden, wattenstaafjes en ballonstokjes. Bedrijven houden zich hier aan en hebben onder andere papieren rietjes ingezet als alternatief. In de afgelopen maanden ontving de NVWA in totaal 3 meldingen van verstikkingsgevaar door papieren rietjes.

Advies

De NVWA adviseert ouders en verzorgers van jonge kinderen om oplettend te zijn bij het gebruik van papieren rietjes. Het advies is om kinderen van 0 tot 3 jaar oud alleen papieren rietjes onder toezicht te laten gebruiken om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Melden

Heb je ook een probleem gehad met gevaar dat is opgetreden bij het gebruik van papieren rietjes bij jee kind? Meld het dan bij het NVWA. De NVWA wil gegevens hierover in kaart brengen, zodat het risico beter kan worden beoordeeld. Uitkomsten van dit onderzoek zal de NVWA bespreken met Europese collega’s en met de branche.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen