Diëtisten Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelen online Eiwitmeter

Diëtisten Marjolein Bense en Anita van Lutterveld
Foto: Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ede – Op de website van Ziekenhuis Gelderse Vallei is sinds kort een gratis online Eiwitmeter beschikbaar. Deze Eiwitmeter geeft informatie over hoeveel eiwitten iemand dagelijks nodig heeft.

Eiwitten zijn belangrijke voedingstoffen, vooral bij herstel na ziekte of na een operatie. Het lichaam heeft dan meestal meer eiwitten nodig dan normaal om te zorgen dat spierweefsel behouden blijft of weer wordt opgebouwd. Ook voor oudere mensen is het belangrijk dat zij voldoende eiwitten eten. Eiwitten zorgen namelijk voor behoud van spierkracht en conditie.

Hoe werkt de Eiwitmeter?

Je kunt de online Eiwitmeter thuis invullen of tijdens een opname in het ziekenhuis. Dit kan via de website van Ziekenhuis Gelderse Vallei: geldersevallei.nl/eiwitmeter. In het ziekenhuis is de Eiwitmeter beschikbaar via het televisiescherm bij het bed. ‘Door je leeftijd, lengte en gewicht en wat je op een dag eet en drinkt in te vullen, wordt berekend of je dagelijkse eiwitinname voldoende is,’ legt diëtist Marjolein Bense uit. ‘Wijkt de eiwitafname af van het advies? Dan krijg je online meteen een aantal voedingsadviezen.’

Toepassen van voedingsadviezen

De diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelden de Eiwitmeter samen met de afdeling applicatiebeheer. Diëtist Anita van Lutterveld: ‘Wij zijn blij met de nieuwe tool. Patiënten hebben behoefte aan inzicht in hun eiwitinname. Met de Eiwitmeter kunnen ze zelf in de gaten houden of ze de voedingsadviezen die wij hun geven, goed toepassen. Gezonde volwassenen kunnen overigens ook gebruikmaken van de Eiwitmeter, bijvoorbeeld om na te gaan of hun eiwitinname overeenkomt met wat ze dagelijks nodig hebben.’

Welk voedsel bevat veel eiwitten?

Eiwitten zitten in dierlijke en plantaardige producten. Denk aan vlees, vis, gevogelte, kaas, ei, melk- en melkproducten, soja, vegetarische vleesvervangers, peulvruchten, noten, zaden en volkoren granen. Gezonde mensen die zoveel mogelijk volgens de Schijf van Vijf eten krijgen meestal voldoende eiwitten binnen. Voor vegetariërs en veganisten kan het lastiger zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen