Staking dreigt in streekvervoer: geen akkoord over CAO

Foto: Mauritsvink-wikimedia

Er dreigt een staking in het streekvervoer. Volgens vakbond FNV zijn de werkgevers niet met een beter CAO-voorstel gekomen. De bond had die werkgevers daarvoor tot gisteren de tijd gegeven nadat een eerder eindbod door de bond was afgewezen.

Streekvervoer-bestuurder Marijn van der Gaag stelde deze week dat het niet anders kan, omdat het ziekteverzuim steeds verder oploopt en de werkdruk ‘gigantisch hoog’ is. In 2018 werd ook gestaakt vanwege die werkdruk. Toen was er niet eens tijd om naar het toilet te gaan. ‘De geschiedenis herhaalt zich. Werkgevers hollen de dienstregeling steeds verder uit en de roosters worden steeds zwaarder. Met de grote personeelskrapte en de vergrijzing wordt de druk nog verder vergroot. Het ziekteverzuim loopt lokaal op tot boven de 25 procent. Dat is echt onacceptabel,’ aldus Van der Gaag.

Verbazing

De voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer Fred Kagie zegt de acties ‘rustig af te wachten’. De werkgevers waren verbaasd over het ultimatum. Kagie stelt dat vakbond CNV het eindbod wel heeft geaccepteerd en dat de FNV hen niet opnieuw heeft uitgenodigd om verder te praten en met ‘extreme eisen’ kwam. ‘Dat is geen basis, het OV zit in zwaar weer. We liggen aan het infuus van de overheid en in zo’n situatie hebben we een CAO geboden die marktconform is. De FNV wil meer, maar ik begrijp het oprecht niet.’ Eerder stelde hij al méér geboden te hebben dan eigenlijk kon en dat het eindvoorstel het maximale was.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen