Gedenkzuilen slachtoffers WO2 strafkamp op Mooi Land onthuld

Doorwerth – In aanwezigheid van nabestaanden zijn zaterdag 21 mei twee gedenkzuilen onthuld voor de 20 burgerslachtoffers van oorlogsgeweld tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Mooi-Land. Twee van hen zijn door de Duitsers op Mooi-land geëxecuteerd. De achttien anderen overleden door ontberingen op het kamp of door ander oorlogsgeweld.

Mooi-Land werd, ondanks dat er meer dan 100 bejaarden en lichamelijk gehandicapten woonden, op last van de Duitse bezetter ontruimd. Er waren drie dagen nodig om de bewoners te evacueren. Het Rode Kruis kon de bewoners op 21, 22 en 23 oktober 1944 naar Ede brengen. Later dan de evacuatie van rest van de gemeente, Mooi-land was tijdelijk met rust gelaten in het ‘Spergebied’ (verboden zone voor burgerbevolking), tot 20 oktober.

Lager Scharnhorst

Mooi-Land werd Lager Scharnhorst, een strafkamp en werd het domein van de NSDAP (Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij). Mensen die in Duitse ogen straf verdienden, werden hier tewerkgesteld. Zo moesten ze loopgraven maken, stellingen bouwen en meehelpen aan versterkingen. Als ze dan ’thuis’ kwamen, moesten ze slapen op stro, kregen nauwelijks te eten en stroom, verwarming en water waren er niet. En dat in de koude winter van 1944/45.

In zijn speech vertelt initiatiefnemer Hans Ariëns hoe hij tot deze gedenkpalen is gekomen nadat hij leerde over de vele ontberingen die de gestraften moesten ondergaan. Naast de klokkentoren op het voorterrein van Mooi-Land staan nu de twee gedenkpalen met daarop de namen van de gevallen slachtoffers. Kijk voor meer informatie op Opdat Wij Niet Vergeten – Oosterbekers

Zie de reportage van de Veluwezoom In Beeld door op de pijl in de afbeelding hierboven te klikken.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen