Roman Hannes keuze kluistert je aan de stoel

Foto: Mascha Gesthuizen

De derde roman van de Arnhemse Mascha Gesthuizen, Hannes keuze, vertelt in vier delen het verhaal van Hanne die als jonge vrouw ongehuwd zwanger wordt.

Bij de Paulastichting in Oosterbeek moet zij bevallen en ongezien afstand doen van haar baby. Hanne maakt keuzes die niet altijd handig zijn.

Armband

Wanneer ze haar dochter uiteindelijk ontmoet, blijkt het afstand doen niet per se een solide basis te vormen voor een gezonde moeder-kindrelatie. Daar blijft ze mee worstelen tot het moment waarop ze de belangrijkste keuze in haar leven maakt, waardoor de twee vrouwen eindelijk wat nader tot elkaar komen.

HannesNoem een maatschappelijk thema en de Arnhemse Mascha Gesthuizen kan er een boek over schrijven. Haar derde roman Hannes keuze verscheen onlangs en wist al menig lezer aan de stoel gekluisterd te houden tot het uit was. De cover is bedrieglijk eenvoudig met een witte achtergrond, groene letters en een afbeelding van een zilveren armband.

De armband speelt natuurlijk een rol in het verhaal. Het bijzondere van de cover is dat de armband op de afbeelding gemaakt is door Tessa Reijmers, edelsmid. En dat is weer een nichtje van de schrijfster. Samen hebben ze zich erover gebogen wat voor armband het moest zijn en of die paste in de tijdsgeest van de momenten waarin hij zijn rol speelt.

Eigen ervaringen als huisarts

Eerder putte Mascha Gesthuizen uit haar eigen ervaringen als huisarts. Voor dit boek verdiepte ze zich in afstandsmoeders. Trouw en Omroep Gelderland deden twee jaar geleden uitgebreid onderzoek naar de afstandsmoeders van Oosterbeek, waar een enorm leed achter schuilging.

Moeders wiens kinderen werden weggenomen en kinderen die later maar moeizaam konden achterhalen wie hun biologische ouders waren, vertelden tijdens interviews hoe hun levens beïnvloed waren geweest door deze wijze van handelen. Zoiets laat je nooit meer los.

Euthanasie

Onvrijwillige adoptie is echter niet het enige thema dat aangeroerd wordt in deze roman. Het derde deel van Hannes keuze handelt over euthanasie en de vrijwillige keus tot versterven. Voor velen een moeilijk onderwerp. Mensen hebben bepaalde verwachtingen maar die blijken niet altijd te kloppen. Dat brengt teleurstellingen met zich mee en dat is vervelend bij zoiets delicaats. Met Hannes keuze probeert Gesthuizen een inkijkje te geven in hoe zoiets echt kan gaan.

Taboes en pijnlijkheden

Twee grote thema’s gevat in één roman, kan de lezer dat bolwerken? De eerdere romans Halverwege het einde en De stier staan ook bol van de taboes en pijnlijkheden die het leven nou eenmaal kent. De ervaring leert dat een specifieke groep lezers dit genre waardeert. De auteur schrijft beeldend, zodat de lezer zich in het verhaal kan verliezen.

Hannes keuze is verkrijgbaar via de lokale boekhandel en via iedere andere (online) boekhandel.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen