Veel zorgen om betalen hogere energierekening

Foto: Pixabay

Bijna de helft van de Nederlanders (47%) geeft aan dat het lastig gaat worden om de energierekening te betalen. Zeker als de tarieven in dit tempo blijven stijgen.

In september vorig jaar gaf 30 procent van de mensen aan in de problemen te komen. Op dat zelfde moment gaven 3 op de 10 mensen aan dat 10 procent van het inkomen naar het energie zou gaan. Nu geldt dat voor bijna 5 op de 10 mensen (45%). Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise. Zij zochten dit uit samen met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Zeker 1000 Nederlanders deden mee aan het onderzoek.

De cijfers zijn niet helemaal onverwacht. Ten opzichte van juli 2021 zijn de prijzen van nieuwe energiecontracten fors gestegen. Het tarief voor stroom in een éénjarig contract steeg gemiddeld met 538 procent. Voor een variabel contract is dat 623 procent. De gasprijs van een éénjarig contract steeg met 249 procent. En in een variabel contract was die stijging 662 procent.

Voorschot is flink gestegen

“Inmiddels is de stijging van de kosten voor sommige huishoudens duizenden euro’s per jaar,” weet Hans de Kok. Hij is directeur bij Pricewise. “Het is dus niet vreemd dat steeds meer mensen zich afvragen of ze de rekening nog wel kunnen betalen. Er zijn huishoudens waarbij het voorschotbedrag 400 euro per maand hoger werd. Dit gebeurde wanneer zij een nieuw contract moesten afsluiten. De onzekerheid over de gaslevering blijft de energieprijzen opdrijven, ondanks de btw-verlaging.”

Voorbode voor de rest

“Deze eerste forse stijging van de energieprijzen vanaf het derde kwartaal van 2021 was een voorbode. En wel voor de rest van de economie,” laat De Kok weten. “Energie zit indirect overal in verweven. We krijgen nu te maken met een spin-off-effect. Bedrijven geven steeds vaker aan dat zij hun prijzen noodgedwongen moeten verhogen. De kosten voor productie en transport stijgen. Ook is het duurder om voedsel te produceren en koelen. En dus worden veel boodschappen duurder. Het komt er dus op neer dat eigenlijk alles duurder wordt.”

Bron: Nieuws.nl

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen