Renkum loopt achter met huisvesting van statushouders

Foto: mariskabloem, pixabay

Vanwege de gemeentegrootte moet de gemeente Renkum in het eerste half jaar 37 ex-asielzoekers die een verblijfsvergunning kregen, huisvesten. Tot op heden is voor 18 van hen een woning gevonden.

Dit blijkt uit cijfers bij het COA (Centrum Opvang Asielzoekers). In het begin van het jaar had de gemeente een kleine achterstand van 4 personen. Deze maand zal er dus nog een woning gevonden moeten worden voor 23 statushouders.

Verplicht huisvesten en verplicht aanvaarden

Gemeenten zijn wettelijk verplicht statushouders een woning te geven en krijgen ieder half jaar een aantal opgegeven die zij moeten huisvesten. Een statushouder is verplicht om de woning te aanvaarden. Veel gemeenten, hebben geen woningen over om binnen de gestelde termijn statushouders te huisvesten. Er zijn immers ook andere mensen die graag een woning willen.

Eerder gaf de gemeente Renkum al aan dat het opvangen van statushouders bemoeilijkt werd door de huisvesting van bewoners van wie het huis werd afgebroken, zoals op de Hogekampseweg. Deze bewoners moesten tijdelijk een ander huis betrekken tot de woningen klaar zijn en zij hadden dus voorrang op de statuszoekers.

Per september vorig jaar hebben statushouders de mogelijkheid tot een ZZA (Zelf Zorg Arrangement) zij zorgen dan zelf voor een woning door bijvoorbeeld bij vrienden of familie in te trekken. Zij zien dan (tijdelijk) af van huisvesting via het CAO, zonder verdere gevolgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen