El Clan in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

Op 8 en 10 juli vertoont Filmhuis Oosterbeek het waargebeurde verhaal van de Puccio-clan uit Argentinië.

Terwijl Argentinië begin jaren tachtig de transitie maakte van dictatuur naar democratie, ging voormalig junta-lid Arquímedes Puccio verder met de gevreesde ‘verdwijningen’ – ditmaal voor losgeld. De Puccio’s kidnappen begin jaren tachtig buurtgenoten in Buenos Aires om hen na ontvangst van losgeld alsnog te vermoorden.

Het hele gezin blijkt betrokken bij de beestachtige praktijken van pa Arquímedes. Zonen Alejandro en Maguila rijden de vluchtauto, vrouw Epifanía kookt kip met rijst voor de krijsende gijzelaars die beneden in de kelder van Huize Puccio zitten vastgeketend. Op deze momenten van schokkende banaliteit is El clan op zijn gruwelijkst.

Het grootste afgrijzen echter komt op het conto van Guillermo Francella in de rol van Arquímedes Puccio. Met zijn keurige voorkomen, witte haar en kille, doodse haaienblik zet de acteur een bloedstollende sociopaat neer. De geesteshouding en methoden van het gezin, waarvan de film nauwgezet de verwrongen onderlinge relaties toont (met levendige popsongs als wrang contrapunt), zijn nauw verbonden met de dictatuur, waarvan de machtsstructuren vanaf de invoering van de democratie in 1983 ondergronds voortwoekerden.

De verfilming van dit waargebeurde, schokkende verhaal van de Puccio-clan was in Argentinië een kassucces en leverde in Venetië de Zilveren Leeuw op voor Beste Regie.

Deze film is te zien op 8 juli om 21.00 uur en 10 juli om 20.00 uur. Reserveren is aan te raden en kan via www.filmhuisoosterbeek.nl.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen