Wandeling naar het verdwenen Jagershuis in Doorwerth

Foto: Heemkunde Renkum

Het Jagershuis dat vroeger in Doorwerth stond werd volledig vernield tijdens Operatie Market Garden. Je kunt nu meewandelen met een medewerker van Geldersch Landschap & Kasteelen op zoek naar restanten.

Op dinsdag 19 september vertelt de rondleider over de rijke historie van het verdwenen Jagershuis. De wandeling start bij kasteel Doorwerth.

Het Jagershuis

Het Jagershuis stond van 1898 tot 1944 op de hoek van de Fonteinallee en de Italiaanseweg. Vanaf 1920 tot en met 1944 wordt het Jagershuis bewoond door de Rotterdamse chocolafabrikant Driessen en zijn gezin. Op zondag 17 september 1944 ziet hij de vliegtuigen voor de Airborne landingen aankomen.

De eerste dagen van de Slag om Arnhem is het nog rustig, daarna wordt zijn woning door steeds meer Duitse troepen ingenomen en vervolgens bezet. De familie moet het Jagershuis verlaten en kan tijdelijk terecht bij buren. Op 4 oktober 1944 moeten alle bewoners van Doorwerth evacueren.

Op dat moment is het Jagershuis, het Kasteel en alle bebouwing op de Fonteinallee en de Duno al volledig kapot geschoten door geallieerde troepen die op de Duitsers schieten in gebouwen die uitzicht hebben op de dan bevrijdde Betuwe. De heer Driessen heeft over deze periode een dagboek geschreven dat in bewaring is bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Wandeling

Tijdens de wandeling vertelt de gids over het Jagershuis en de bijgebouwen, aangevuld met kaarten en foto’s. Als u wilt deelnemen aan de wandeling is het aan te bevelen om alvast dit dagboek vooraf te lezen.

De route gaat naar één van de hoogste punten van de Duno. Wandelschoenen voor de onverharde paden zijn aan te bevelen. Niet geschikt voor rollators, rolstoelen e.d. Honden kunnen mee, mits aangelijnd.

Reserveren is niet nodig.

Datum: dinsdag 19 september
Tijd: start om 11:30 uur. Duur: ca. 1,5 uur.
Deelname: € 5,00 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas.
Startlocatie: bij de balie van museum Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b, 6865 ND Doorwerth

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen