Waterschappen zetten zich schrap

De waterschappen in Nederland hebben tal van maatregelen getroffen tegen het wassende water van de Rijn, Maas en IJssel. De waterstand van de Rijn bij Lobith is dinsdag circa 14,23 meter boven NAP.

Volgens de Unie van Waterschappen zal dit naar verwachting oplopen tot 14,65 meter op woensdag. Dat peil komt maar eens in de vijf jaar voor.

Dijkinspecties

De waterschappen Rivierenland en Rijn en IJssel hebben doorgangen in dijken, zogeheten coupures, afgesloten. Dat is gebeurd in Woudrichem en Nijmegen.

Ook vinden her en der extra dijkinspecties plaats, zoals in langs de Overijsselse Vecht en de IJssel. Waterschap Limburg heeft tijdelijke dijken langs de Maas geplaatst en extra pompen geplaatst bij verschillende beken.

Waterschap Rivierenland heeft de doorgangen in de dijk Grotestraat en Lage Markt in Nijmegen en de Waterpoort in Woudrichem gesloten. Verder worden extra dijkinspecties uitgevoerd.

Extra pompen

Waterschap Vallei en Veluwe handhaaft de dagelijks inspectierondes op de dijken. Ook zorgt het waterschap ervoor dat overtollig water vanuit de IJssel en de Nederrijn de uiterwaarden in kan stromen. Er worden verder voorbereidingen getroffen voor de mogelijke inzet van de nieuwe hoogwatergeul Veessen-Wapenveld.

Waterschap Rijn en IJssel heeft het toezicht op de dijken verscherpt en enkele doorgangen in dijken gesloten. Voorts is schade aan kades hersteld.

Waterschap Limburg heeft tijdelijke dijken langs de Maas geplaatst. Ook zijn er extra pompen geplaatst bij verschillende beken.

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft vrijwillige dijkwachters ingeschakeld om de Vechtdijken te inspecteren. De dijken bij de IJssel worden eveneens nauwlettend in de gaten gehouden. Eerder waren er al zandzakken geplaatst en werd de waterkering Kampen-Midden opgezet.

Bron: Nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen