Van advent, de kerstman, sinterklaas en mistletoe

Foto: Ede.Nieuws

Het is weer tijd om de dozen met kerstversiering van de zolder of onderuit de kast te halen. Verrassend wat je allemaal al hebt verzameld en dus is het “O, ja die heb ik vorig jaar ook nog gekocht.”

Door juffrouw Raadgever

Al vanaf begin december zijn er de aanbiedingen om je te verleiden om nog meer kleurrijke kerstversieringen aan te schaffen. Elk jaar weer beloof ik mezelf om niet weer zoveel neer te zetten. Maar gezelligheid wil ook wat en natuurlijk die nieuwe kleur is wel heel erg mooi. Mijn ervaring is hoe vroeger je ermee begint des te meer komt er te staan. Twijfel alom dus.

Behalve dan over de advent ster en de kerststal. Vier weken voor de Kerst wordt de ster in het raam opgehangen. Steevast. Een grote wens was altijd een kerststal helemaal van glas. Niet te vinden. Nu is het een kerststal -in- glas geworden. En jawel; verlicht. Advent komt uit het Latijnse woord Adventum en betekent komst.

Het is de periode van vier weken voor het kerstfeest. In de kerken wordt dan elke zondag een kaars ontstoken als teken van voorbereiding op de komst van Jezus Christus. Het kerst verhaal over de geboorte van Jezus. Zo komt God als mens op de aarde. Op de vierde zondag, in de week van het kerstfeest branden dan alle vier de kaarsen. Het geeft voor de christenen ook aan het verlangen dat Jezus terug komt op aarde zoals Hij beloofd heeft en dat Zijn nieuwe wereld helemaal werkelijkheid wordt.

De Mistletoe is een symbool van vrede en liefde

Het kerstfeest wordt met nog meer tradities gevierd over heel de wereld. Het is ook het feest dat roept om vrede. De mistletoe is een symbool van vrede en liefde. De kersttraditie om een mistletoe op te hangen stamt af van de Kelten en Germanen. De maretak was een heilige plant en speelde een belangrijke rol als het om vruchtbaarheidsrituelen ging. In films uit Engeland en Amerika is het kussen onder de mistletoe een traditie.

Deze traditie is ontstaan in Scandinavië. Het was in de tijd van de Druïden. Voor één dag moest een wapenstilstand gehouden worden als twee vijanden elkaar onder de maretak in het bos ontmoetten. Het past dus helemaal bij de kerst gedachte. Als je het helemaal goed wilt doen moet er een besje van het takje mistletoe geplukt worden voordat er gekust mag worden. Als alle besjes op zijn mag er niet meer worden gekust. Maar er wordt nog steeds gekust onder de Mistletoe met of zonder besje. Maar niet iedereen vindt het leuk.

Hoe verwarrend kan het zijn

Sinterklaas keert terug als Santa Claus en eist naast Sinterklaas zijn plaats. Dat zit zo: door de Nederlandse kolonisten is Sinterklaas meegenomen naar de noordelijke staten van Amerika. Maar ook de Engelse immigranten namen hun Father Chrismas mee en de Duitse immigranten namen ook nog eens de knechten Ruprecht en Pelzmärtel en hun gewoonte om pakjes onder de kerstboom te leggen mee.

Het zou dus heel goed kunnen dat de uiteindelijke Santa Claus een samenvoeging van alle meegebrachte gewoonten rond kerst is. Een folkloristisch figuur met een verhaal. Zijn woonplaats is ergens op de noordpool. Waar elven hem helpen de cadeaus en het snoepgoed te verzorgen. En hij heeft een vrouw.

Hij komt zwevend door de lucht op zijn slee die wordt voortgetrokken door zijn acht vliegende rendieren die hun namen te danken hebben aan een gedicht verschenen in 1823 waarvan de schrijver anoniem bleef. Het gedicht heet: Een bezoek van Sint Nicolaas. De dichter benoemde de rendieren Dasher en Dancer, Prancer en Vixen, Comet , Cupid, Donner en Blitzen of Blixem, en de slee en gaf nog veel meer verwijzingen naar de Santa Claus.

Boodschap

Rendier Rudolph the Red-Nosed Reindeer is er later bij bedacht. En nu, jaren later, komt die Santa Claus zijn plaats weer naast Sinterklaas opeisen. Nieuw? Nee! In het bioscoopjournaal van 1961 komt hij al langs. De kinderen in Nederland hebben dan nog geen idee wie of wat het fenomeen kerstman is. In Finland wordt rond de donkere winterdagen vertelt over Santa Claus en de hulp van kabouters. In Rusland hebben ze Grootvadertje Vorst die met zijn kleindochter Sneeuwvlokje cadeautjes komt brengen.

De boodschap is bij alle verhalen; vrede op aarde en goed zijn voor elkaar. Ik wens jullie allemaal heel fijne kerstdagen met allen die je lief zijn. Aanwezig en in herinnering.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen