Samen staken

Foto: Ede.Nieuws

Die rij felgekleurde fietsers is ook al een protest op zich. Tijdens het fietsen zijn de meningen niet van de lucht. Die A.O.W. leeftijd is wel een dingetje.

Door juffrouw Raadgever

Een lang gekleurd lint vormt zich langs de provinciale weg. Het zijn fietsers. Omdat de weerberichten hevige regenbuien voorspelde heeft iedereen zo te zien zijn voorzorgsmaatregelen getroffen. De felgekleurde regenpakken zijn allemaal uit de verpakkingen getrokken en nu rijdt hier een bontgekleurde stoet richting school en werk.

Niemand wil halverwege de fietsrit overvallen worden door een fikse regenbui, toch. Stoppen om het pak aan te trekken is geen optie. Veel te lastig als je met een hele groep rijdt. Ze zijn vroeg vertrokken maar niemand mokt. Het is voor een goed doel. Nee, Leuk is anders maar het gaat ook over hun eigen toekomst.

Eén van de jongens roept meelevend: “Hoe gaat ie daar achterin. Wel meekomen hoor!” Ze hebben nog aardig wat kilometers voor de boeg. Hier in het open veld, zonder een lange tunnel, beukt de wind ongenadig op de jongelui. Sommigen van hen fietsen de route dagelijks en hebben het niet zwaar. Maar een heel stel achterin de groep fietst alleen als het weer goed is. Super pech dat juist vandaag het weer bepaald niet meewerkt. In het besef dat deze rij felgekleurde fietsers ook al een protest op zich is, zetten ze door.

Een andere optie is er ook niet

Eind vorige week kwamen de berichten dat het openbaar vervoer ging staken. Niet alleen de treinen zouden een hele dag niet rijden. Ook de bussen niet. Het overgrote gedeelte van het personeel legt het werk voor één dag neer. En ze krijgen de steun van heel veel werknemers in het land. Het is dan ook niet zomaar.

De beslissing van de regering om de pensioengerechtigde leeftijd van vijfenzestig naar zevenenzestig en verder te verhogen is bij heel veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Ook de verdere maatregelen vallen niet goed. Om nu eens goed te laten merken dat een heel groot deel van de burgers het er niet mee eens is hebben ze besloten de boel eens goed ‘plat’ te leggen in heel het land. En het is ‘plat’.

Het is doodstil op het perron als de reporter van één van de regionale digitale kranten een kijkje komt nemen. Heel stil. Tegen de muur staat een meneer. Als hij ziet dat de man met de camera in de hand op hem afkomt wuift hij hem weg met zijn hand. Nee, hij wil niet op de gevoelige plaat.

Hij voelt zich zo stom. Hoe had hij kunnen denken dat zijn trein wel zou komen. Eigenlijk had hij of thuis moeten blijven of net als al die anderen de fiets moeten pakken. Ze hebben het hem gezegd. Hoe kon hij denken dat niet iedereen achter deze staking zou staan. Hoe dom kun je zijn. En hier staat hij dus. Voor Gek! Hij alleen. Er komt een groepje mensen met koffers de hoek om.

Speurend kijken ze van links naar rechts. Als de reporter naar hen toeloopt kijken ze hem vragend aan. Geen trein? Ze moeten een vliegtuig halen. Het blijkt een groepje buitenlandse toeristen te zijn die het totaal ontgaan is dat ook het openbaar vervoer die zij vandaag nodig hebben niet zal rijden. Ja de parkeigenaar heeft gisteravond bij het uitchecken wel iets gezegd maar dat hadden ze niet goed begrepen en zijn toch op pad gegaan. In tegenstelling tot de man daar tegen de muur accepteren ze het feit en lopen het perron weer af.

En dat kost geld

Zij nemen een taxi. En die zijn er genoeg. Sinds het bericht dat bussen en treinen niet zouden rijden is er een ware app golf van start gegaan. Zelfs de regionale zenders hebben heel wat tijd besteed om ideeën te opperen om de stakingsdag zo goed mogelijk door te komen. Zeker toen de scholen door middel van een woordvoerder kenbaar maakten dat de tentamens gewoon doorgang zouden vinden.

Je staat er versteld van hoe die app berichten uiteindelijk hebben gezorgd dat elke auto die richting een school ging deze morgen tot de laatste plaats bezet was. Heel vroeg stonden er al op verschillende plaatsen groepjes jongelui te wachten. Natuurlijk zijn ze niet blij met de keuze van het vervoerspersoneel om te gaan staken. Zij zijn met z’n allen de klos. Het werd of carpoolen of fietsen. Heel veel ouders hebben vroeg de dekens aan de kant gegooid om hun kinderen op tijd op school of werk te krijgen.

Het was een tijd geleden dat er al heel ruim voor de start van de school jongelui in de overkapping van het fietsenhok stonden te wachten. Meestal komen ze op het laatste moment nog aanlopen. Net aangekomen op het perron. Nu moest er rekening gehouden worden met eventuele drukte en files op de wegen.

Ik weet niet hoe het met u zit maar eigenlijk kunnen we best trots zijn op elkaar. Samen is het gelukt een punt te zetten en niet iedereen vond dit leuk. Zonder grote ellende. Hopelijk is de boodschap bij de regering overgekomen en is het nu hun beurt om als volksvertegenwoordigers de burgers tegemoet te komen.

Wees gewaarschuwd, we doen het zo weer en dat kost weer geld een hele boel. We weten nu hoe we het op moeten pakken.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0