Geadresseerde Digitale Persoonlijke Computer Terreur, met hoofdletters

Foto: Ede.Nieuws

Het is half negen en ik ga achter mijn laptop zitten. Vandaag ga ik weer een column voor de site schrijven. Naast me ligt de telefoon waarop ik zo nu en dan in de Notes app dingen type die column waardig zijn. Soms is dat een heel verhaal. Soms maar één woord.

Door juffrouw Raadgever

Als het beeldscherm klaar is om te starten zie ik dat er een paar nieuwe e-mailtjes zijn binnen gekomen. Eerst maar eens even kijken of er dringende e-mails tussen zitten die ik per ommegaande moet beantwoorden. Dan kan ik met een opgeruimd gevoel aan de column beginnen. Als ik de mailbox geopend heb valt mijn oog op de map ongewenst. Daar achter staat het cijfer honderd vijf-en dertig. Het zal toch niet. Honderd vijf-en dertig nieuwe e-mailberichten in mijn map. Dat geloof je toch niet?

Eerst maar even de Post In bekijken. Dat valt vandaag reuze mee. Een berichtje van mijn vriendin over zee. Die schrijf ik vanavond wel een lange e-mail terug. En wat kleine berichten waarvan ik een paar gewoon doorstuur naar mijn vriendje die dan de behandeling op zich kan nemen. Omdat de rest van de ingekomen e-mail geen haast heeft denk ik: ‘Dan eerst maar ‘even’ de andere mappen opschonen.’

En besluit om eerst de map ongewenst maar aan te pakken. Ik heb er namelijk een bloedhekel aan als er zoveel ongelezen e-mail op mijn PC staat.

Tegenzin

Met een flinke doses tegenzin open ik de map. En! Ja, hoor! Wat ik al verwacht had staat weer op het scherm. De nieuwsbrieven. Een lange rij namen van ‘dames’ die me een ‘gezellige’ date aanbieden. Of ik maar even wil reageren. Van sommige namen vind ik niet één maar meerdere mails in de rij. Hoe komen zij er trouwens bij dat ik geen partner zou hebben? En waarom denken ze dat ik op een extra verzetje zit te wachten? Waarom lijkt het ze leuk om kennis met me te kunnen maken? Ze hebben vast geen idee wie ik ben. Het is ronduit beledigend. Dat vind ik dus.

Eigenlijk ben ik het zo vreselijk beu dat iedereen blijkbaar zomaar kan beschikken over mijn e-mailadres en berichten achterlaat waar ik totaal geen behoefte aan heb. Ja, ik weet het. Klik weg. Maar soms heb ik er last van. Ik heb me laten vertellen dat mijn zoekopdrachten via Google ervoor zorgt dat dit gebeurt. Er is een handel in e-mailadressen achter de schermen.

Wat me nog het meest stoort is dat er tussen de damesnamen ook de e-mails verschijnen dat ik een lening zou hebben aangevraagd. Of ik maar even de missende gegevens wil invullen. En ja, het zou handig zijn wanneer ik even € 0,01 over wil maken naar een rekening in, jawel Kopenhagen. DACHT HET NIET.

PC terreur

En dan dat pakketje wat ze verzenden willen maar ze hebben niet alle gegevens. Of ik even wat aanvullende informatie wil terug sturen. Hoezo? Ik heb geen bestelling ergens dus ik verwacht geen pakketje. O, ja er is ook een mail dat ik een nieuwe telefoon krijg. Leuk maar die heb ik niet nodig en niet aangevraagd. Die van mij doet het goed. En ik heb ook géén lidmaatschap aangevraagd bij een nieuwe energieleverancier. Ja. Ik weet het, klik weg.

Meestal neem ik de kortste route om alles te verwijderen. Je kunt rechts boven in de hoek ‘alles’ aanklikken en dan links een v’tje in het vakje zetten. Alle mail krijgt dan ook een v’tje en dan één keer op het prullenbakje, en weg zijn ze. Dan nog een keer naar de map verwijderen en zelfde route volgen. Leeg, denk je dan. Ja voor even. Maar deze keer, zo aan het begin van het jaar wil ik die rommel er voor eens en altijd af hebben.

Dus scrol ik elk bericht tot onderaan. Naar de regel waar staat; klik hier om u af te melden voor deze nieuwsbrief. Tot mijn grote frustratie staat er bij de meeste nog een woordje tussen; tijdelijk!! Dat betekend dus, dat al mijn moeite bijna zeker voor niets is. Over een tijdje mag ik weer aan de slag. Zo, N I E T bedankt berichtgevers!

Inmiddels is het half tien en heb ik ruim een uur werk gehad om de map ongewenste mail te verwijderen. PC terreur noem ik het. De map ongewenste mail is waarschijnlijk niet alleen bij mij de meest volle map. Jullie allemaal ook heel veel sterkte met deze ongewenste dagelijkse taak om alles te verwijderen, succes. En berichtgevers voor mijn ongewenste map. Mocht je even de tijd hebben en dit lezen. Hou er mee op.

Met vriendelijke groet,

Juffrouw Raadgever