VVD Renkum wil realistische discussie Renkumse klimaattafels

Foto: Pelle De Brabander, Wikimedia

De gemeente Renkum gaat in gesprek met inwoners en organisaties om te kijken hoe Renkum duurzamer kan worden. Vanaf 21 februari wordt gesproken aan zogenaamde klimaattafels om zo tot goede ideeën te komen.

De Renkumse VVD juicht dit initiatief toe en roept inwoners met een realistische visie duurzaamheid op om actief mee te doen. De discussie loopt anders het risico gedomineerd te worden door milieufanatici, waardoor de discussie éénzijdig en niet breed gedragen wordt, zo schrijft de politieke partij.

Klimaat

Dat het klimaat verandert en dat dit negatieve consequenties kan hebben voor de toekomst, daar is bijna iedereen het over eens. Over welke rol de mens daarin het beste kan nemen, daar zijn de meningen vaak ernstig over verdeeld. De VVD in Renkum vindt het erg belangrijk om te kijken naar wat je kunt doen en daarin de verantwoordelijkheid te nemen.

Ton de Boer: “Wij willen een gezonde aarde achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen en deze niet uitwonen. Wij hebben als gemeente en politici op het gebied van duurzaamheid echter niet de wijsheid in pacht en dus horen we graag ideeën uit onze samenleving. Er wonen hier veel mensen met expertise.”

Realistisch duurzaam

Niet alles kan en is altijd wenselijk. Welke prijs zijn inwoners bijvoorbeeld bereid te betalen voor welke maatregelen? Is een project een prestigeproject met een ‘groene uitstraling’, of heeft het ook daadwerkelijk een zo goed mogelijk effect tegen zo min mogelijk investering van de burgers? Dat laatste noemt de VVD Renkum ‘realistisch duurzaam’. Maar de lat ligt hoog door het klimaatakkoord.

Ton de Boer: “Zoals de duurzaamheids- en uitstootdoelstellingen liggen voor onze gemeente, is de vraag wat er haalbaar is en hoe haalbaar het is. Ook heeft de gemeente niet overal invloed op. zo moeten de grote snelwegen (A12 en A50) buiten beschouwing blijven, terwijl die een belangrijk deel van de CO₂-uitstoot veroorzaken. Moet je, als het al zou kunnen, dan de A50 afsluiten gedurende een gedeelte van de week om de doelstellingen te halen? Dat is natuurlijk onzin, maar het geeft aan hoe ingewikkeld het is.”

Daarnaast is de financiële situatie van onze gemeente niet florissant. De Boer: “Ruimte om als gemeente zelf te investeren is er niet”.

Kaping voorkomen

De Boer: “Op een dergelijk klimaatoverleg komen vooral mensen af die heel begaan zijn met het onderwerp of met een specifieke oplossing en die willen er graag tijd voor vrijmaken. Maar soms zijn die mensen nogal dogmatisch en willen ze niet luisteren naar alternatieven of rekenkundige/natuurkundige haalbaarheid van maatregelen. Laat staan naar de financiële kant voor ons en volgende generaties. Als deze mensen die tafels ‘kapen’ dan levert het niets op, of erger: dan ligt er een grote druk om onhaalbare maatregelen te gaan treffen.”

“Wij hopen dan ook dat er voldoende mensen komen met een bedrijfsmatige, financiële en technische achtergrond om duurzaamheidssprookjes te kunnen doorprikken en zo te komen tot haalbare duurzame initiatieven. Liefste die maatregelen die geen prestigeprojecten zijn, maar waarbij we snel tot actie komen. Juist ook de ‘doeners’ roepen we dus op om te komen.”

Meepraten?

Wil je graag bij deze Kick-off van de klimaattafels aanwezig zijn op donderdag 21 februari aanstaande? Via renkumverduurzaamtsamen.nl meld je aan voor de avond. Mocht je nog vragen hebben over de avond of iets anders willen weten? Mail dan naar [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen