John Bartels maakt hoop bombarie om te vertrekken bij GemeenteBelangen

Bartels op de verkiezingsposter van GB
Bartels op de verkiezingsposter van GB
Foto: GemeenteBelangen

Eén minuut nadat raadslid John Bartels zijn vertrek uit de fractie GemeenteBelangen afgelopen donderdagmiddag per mail had aangekondigd, arriveerde de mail ook bij de media. Het respect en fatsoen die Bartels graag nastreeft, lijkt hij in dit geval toch even vergeten te zijn.

Er waren zelfs leden van de partij die het eerder uit de krant vernamen, dan zij hun mail konden lezen of op de hoogte gesteld konden worden door een partijgenoot. Maar of zij nu hun mail meteen lazen of niet, ze blijven met een onbestemd gevoel achter want niemand had dit zien aankomen. En dan op zo’n manier? Fatsoen moet je doen en dit, is niet fatsoenlijk geweest vinden ze.

De mail

Donderdag 7 juli verstuurde gemeenteraadslid voor GemeenteBelangen Renkum, John Bartels zijn ontslagmail aan fractie en bestuur van GemeenteBelangen, het college, de raads en commissieleden en de griffie. Hierin beschuldigd hij de partij van diverse zaken. Hierdoor voelt hij zich niet meer thuis en zelfs onveilig. (Mail Bartels: Vertrek uit de fractie van GB *pdf)

“Veel van mijn energie gaat telkens opnieuw verloren aan het herstel van onderlinge ophef.” schrijft hij, “Ik hoopte op een sterke fractie met een veelbelovende samenwerking, een goed gebruik van elkaars krachten en stabiliteit als uitstraling. In een onveilige sfeer met fractieleden van GB, die politieke en privécontacten niet kunnen scheiden, voel ik me niet thuis.” Op zijn (openbare) Facebookpagina waar hij later die dag de brief ook deelt schrijft hij: “Verschillende – op mijn initiatief – gevoerde gesprekken binnen GB, leverden geen herstel van vertrouwen op.”

Maar geen van de gesproken partijleden weet over welke gesprekken hij het heeft. Er waren geen gesprekken en er is nooit door Bartels aangegeven dat hij ontevreden zou zijn of zelfs maar zou overwegen op te stappen. De ‘onderlinge ophef’ waarover hij spreekt lijkt vooral zijn eigen beleving te zijn.

Dat klopt wel volgens de kersverse fractieleider Mireille Jansen. “Nooit heeft John bij iemand aangegeven dat hij ontevreden was en dat deze gevoelens die hij zo via deze mail uitspreekt bij hem speelden.” Die onderlinge ophef zegt haar, net als de andere partijgenoten weinig.

Samen GB

“Natuurlijk is het anders om met acht mensen in de raad te zitten dan met drie of vier en dat vergt wat aanpassingen. Iets waar we ons vanaf het begin bewust van zijn geweest. Maar voor mij en Yvonne (Litjens, redactie) geldt dat dus niet, voor ons is het allemaal nieuw.” En als je dan zo nodig over ‘verschillende kampen’ wil spreken, dan zijn dat er dus drie volgens Jansen. “Het ‘oude’ GemeenteBelangen, de oud-PRD leden en wij die nieuw zijn. Maar dat wordt helemaal niet zo ervaren. Door niemand. Wij zijn samen gewoon GemeenteBelangen.”

Na het samengaan is er bewust gekozen om eerst het programma te schrijven, die verkiezingen te winnen en dan samen de beste samenwerking te vinden. Dat gebeurt niet alleen in de raad of tijdens partijoverleg, ook gaan ze met zijn allen op stap om tijdens een gezellig uitje elkaar op een andere manier te leren kennen. Binnenkort hebben ze weer een uitje, met een lid minder.

“Die onderlinge ophef klopt echt niet.” vertelt een GB lid. “Soms zijn er dingen waarvan er dan gezegd wordt: oh, bij GB deden we dat zo maar bij de PRD deden we dat anders. Dan praten we erover en bezien hoe we het dan gaan doen.” Het lid, dat, net als anderen, liever niet bij naam genoemd wordt, begrijpt er niets van.

“Het gaat juist harstikke leuk allemaal. Bij niemand heb ik het idee dat hij of zij niet goed aard. Ik voel ons als één partij en dat we soms moeten discussiëren of het niet meteen met elkaar eens kunnen worden, dat kan toch? Daarvoor zitten we daar toch? Om samen tot oplossingen te komen en dat doe je door over zaken te praten en te discussiëren. En daarnaast, wordt er ook veel gelachen, we hebben lol en het leuk naast de serieuze zaken. Het is jammer als iemand dat niet zo ervaart maar dat er dan niet over gesproken wordt en we zo op de hoogte gesteld moeten worden? Nee, daar heb ik absoluut geen begrip voor.”

De wens om de politiek in te gaan

De ‘vooroverlegjes’ en ‘fractieleden van GB, die politieke en privécontacten niet kunnen scheiden’ zijn volgens diverse fractieleden terug te voeren op leden die bij elkaar in de buurt wonen, bevriend zijn of elkaar buiten de partijbijeenkomsten wel eens tegenkomen. En privécontacten niet kunnen scheiden? Veel leden van politieke partijen, iedere partij, gaan in het verloop van hun leven de politiek in. Omdat ze willen dat er wat verandert. Maar ga je dan tegen je vrienden, kennissen en buren zeggen: sorry hoor, maar ik zit nu in de politiek dus we kunnen niet meer met elkaar praten?

Ook hierin herkennen de fractieleden van GemeenteBelangen Renkum zich duidelijk niet.

Een gezellige BBQ?

Een beetje naar worden de partijleden bij de gedachte aan de barbecue van afgelopen woensdag. Zoals Bartels in zijn mail schreef, bracht hij burgemeester Agnes Schaap dinsdags al op de hoogte van zijn voorgenomen opstappen. Met een gezamenlijke barbecue werd die dag erna het afgelopen politieke halfjaar afgesloten, zo net voor de vakantieperiode. Gezellig met het college, raadsleden en diverse fractieleden van alle partijen. Ongedwongen bij één van hen in de tuin.

Niet iedereen was er maar Bartels wel, niemand heeft iets gemerkt van zijn ontevredenheid en hij heeft ook niets gezegd over zijn voornemen. Burgemeester Schaap heeft wegens haar vertrouwensfunctie natuurlijk niets kunnen zeggen en voor haar zal dit een zeer ongemakkelijke situatie zijn geweest. “Achteraf is dit een vreemde gewaarwording. Waarom zou je zoiets nu op die manier doen en breng je de burgemeester in deze situatie?”

Met de gemeenteraadsverkiezingen stemden er voldoende mensen op hem voor een raadszetel. Daarom neemt Bartels zijn zetel mee en gaat verder als eenmansfractie. De derde keer in zijn politieke carrière. Hij blijft het programma van GemeenteBelangen wel aanhouden en steunt ook nog steeds het college.

Dat is makkelijk. De toenmalige PRD en GBRenkum gingen samen op initiatief van Bartels die destijds duidelijk aangaf dat de PRD te klein geworden was, ze te kampen hadden met te weinig mensen en de partij eigenlijk niet eens in staat was een verkiezingsprogramma te schrijven. Dat programma is er dan nu wel.

Geen wethouder en geen fractieleider?

Buiten dat, was een samengaan helemaal niet zo onlogisch. Beide partijen zijn opgericht voor een echt lokale benadering van de politiek zonder banden met landelijke partijen. Samen werden ze groter dan ooit. Zelfs zo groot dat Bartels vond dat ze groot genoeg waren voor 1,3 fte wethouder, zo opperde hij diverse malen tijdens bijeenkomsten. Degene die de 0,3 fte zou opvullen, zou hij zelf zijn en daarmee part-time wethouder worden.

Het idee werd alleen niet ondersteund. Fractieleider Jansen vertelt dat inderdaad niemand dat wilde. Met drie wethouders van drie verschillende partijen was er evenwicht in het college, met 1,3 wethouder zou er een overwicht van GB zijn en dat was door hen niet niet gewenst. Zowel GB als de PRD riepen al jaren dat vier wethouders te veel was, te veel koste en overbodig. Dat het drie wethouders zouden worden in plaats van vier, stond dus eigenlijk al meteen vast. Het idee van een vierde, parttime wethouder werd daarom naar de prullenbak verwezen.

Door de ziekte van Paul Janssen, die beoogd fractieleider was na het vertrek van Daniëlle van Bentem naar de wethouderspost, moesten de partijleden een nieuwe fractieleider kiezen. “Misschien dacht hij wel dat hij er recht op had maar er was simpelweg geen steun voor hem. Donderdagavond zouden we een nieuwe fractieleider benoemen en dat heeft hij klaarblijkelijk niet af willen wachten.”

Een ander is harder in zijn oordeel: “Hij vertrekt gewoon omdat ie zijn zin niet krijgt.”

En nu?

“Volle kracht vooruit hoor.” zegt Jansen. “Ik vind het oprecht jammer en vervelend. John heeft enorm veel ervaring en we hadden veel aan elkaar kunnen hebben maar hij koos hier zelf voor. Wij gaan met GemeenteBelangen door waar we gebleven zijn en gaan hier geen energie meer aan verspillen.”

De website van GemeenteBelangen was vorige week ook meteen ontdaan van de voormalig nummer #2 op de lijst.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen