Jackie: Oudejaarsavond

Foto: Ambrosius Bosschaert the Elder CC0

Nog even en dan sluiten we het jaar af. De laatste weken waren hectisch. Sinterklaas en kerst, al het gedoe met cadeautjes, eten en nu de aanloop naar oudejaarsavond.

Door Jackie Crince Le Roy

Je zit op de bank en kijkt om je heen. De spanning bouwt zich weer op. De kinderen hebben vrij, jij moet werken en manlief regelt het thuis wel. Maar als je thuis komt is er chaos en je verlangt weer naar de ‘rust’ van alle dag. Nog één dagje werken en dan heb je ook vakantie. Was het maar zover.

Het is verrassend hoeveel mensen diep in hun hart eigenlijk denken: laat maar met al die feestdagen. Er zijn zoveel extra klussen die gedaan moeten worden, dat het eigenlijk de moeite niet waard is.

Er is geen rust in je hoofd of om je heen en je vraagt je af waar dit allemaal toe leidt. En een uur later zit je met een knallende hoofdpijn en verlangt naar je bed. Je laat de boel de boel en gaat slapen.

De volgende ochtend verslaap je je, en ziet je huis er bij daglicht nog erger uit dan dat je dacht. Je voelt je hoofd alweer bonzen en draait de knop om. Eerst naar het werk. De dag vliegt voorbij en wanneer je thuiskomt is het stil. Iedereen is weg en je neemt een glas wijn en ploft op de bank.

Even niks

Zo nu eerst een uurtje voor mijzelf. Even niks en genieten. Wauw dat doet je goed.

Eindelijk niks. Nou ja om je heen is t nog een zooitje en dan schiet je het reiniging ritueel te binnen. Je wordt er vrolijk van. Je weet dat het werkt. Ja dat ga ik doen denk je en al lachend ga je opruimen. Een schoon en opgeruimd huis geeft ruimte in je hoofd en lichaam. Je gooit de tuin deur open frisse lucht is ook welkom. De vloer dweil je met water, appelazijn en zeezout zodat alle oude energieën kunnen verdwijnen. Oh wat is dat toch lekker en voelt het goed. Ruimte in huis! Met een uurtje of wat is het huis klaar nu jij zelf nog.

Je ziet de rozen die je op de valreep hebt gekocht en bedenkt dat je een aftreksel kunt maken voor in bad of onder de douche. Alleen de gedachte al maakt je blij!

Zorgvuldig pluk je de bloemblaadjes van de rozen en doet ze in een emmer. Zo pluk je zeven bloemen en vult de helft van de emmer met heet water en laat het trekken. Het is alsof je een kopje thee maakt maar dan met bloemen. Wanneer het een uurtje getrokken heeft kun je er mee douchen.

Giet met een bakje over je heen. Voel hoe al het oude van je afglijdt. Je voelt weer als herboren. (Wanneer je dit ritueel op oudejaarsavond doet, voeg er dan nog een extra bloem bij. Eén voor het nieuwe jaar. Het nodigt de nieuwe energie uit om te bloeien.)

Ik wens jou en je geliefden een sprankelend 2020 en veel liefde en licht.