Jackie: Moe en gestrest

Foto: Ulrike Mai, pixabay

De laatste tijd kom ik in mijn omgeving veel mensen tegen die moe en gestrest zijn en geen zin meer hebben in alles wat ze moeten doen.

Door Jackie Crince Le Roy

Het is een moeilijke tijd deze ‘Corona’ periode en niemand had verwacht dat het zoveel impact zou hebben. De nieuwe 1.50 meter maatschappij kraakt aan alle kanten. Alleenstaanden die geïsoleerd zijn, het missen van een partner komt nu extra hard aan. Onze ouderen, mensen boven de 60 die behoren tot een risicogroep zijn ook in een isolement gekomen. En dan hebben we nog al die anderen mensen die kwetsbaar zijn. Het is duidelijk, mensen hebben hun weg nog niet gevonden.

Mensen zitten klem, er wordt geklaagd. Sommige hebben begrip en andere hebben overal lak aan. We willen erop uit, met z’n allen naar buiten, werken en luieren in het zonnetje. Naar de kroeg, naar vrienden, lekker sporten alles om even bij te tanken en de gekte achter ons te laten.

Naar buiten voor een dosis energie

Gelukkig is er een versoepeling van de regels gekomen, gaan de kinderen weer naar lagere school en kunnen ze weer rennen en vliegen. Dit geeft ouders weer wat ruimte.

Echter voor de middelbare scholen en volwassenen is er nog niet veel veranderd. Elektronisch onderwijs, en vergaderen via Zoom of skype. Hierdoor zitten de mensen thuis, en is er veel stress. Het op elkaars lip zitten is lastig en hierdoor hebben veel mensen het lontje kort. De combinatie is fnuikend. Wanneer we te weinig bewegen komen we tot stilstand, waardoor onze energie stagneert.

Wat kun je aan een kort lontje doen?

Doordat de mensen de hele dag binnen zitten, te druk aan het werk en zich te weinig ontspannen, gaan ze niet naar buiten. Juist dat bewegen helpt! Zorg voor beweging, ga fietsen, wandelen, tuinieren of een stukje hard lopen. Het vermindert de stress en er wordt endorfine aangemaakt in je lichaam. Het is dit stofje wat we nodig hebben om ons goed te voelen, om blij te zijn, om energie te hebben.

Samen met het lente zonnetje geeft het ons een goed gevoel. Want de lente en zomer geven energie. De zon straalt je tegemoet en daar krijgen we zin van! Daarnaast vullen we vitaminetekorten die we in de donkere maanden hebben opgebouwd, met name door gebrek aan zonlicht, weer aan. En voelen we ons weer beter!

Ik voel mijzelf een bevoorrecht mens. Ik werk al jaren van thuis en wanneer het zonnetje schijnt, maak ik altijd tijd vrij om even een paar straaltjes mee te pikken.

Weer of geen weer

Zon is natuurlijk uitnodigend, maar zelfs als het zonnetje niet schijnt is het goed om naar buiten te gaan, weg achter je bureau of van je bank en naar buiten. Je zult merken dat het juist energie geeft om naar buiten te gaan, de frisse lucht in te ademen en te bewegen.

Gewoon een wandeling, alleen of met je huisgenoot of collega, zorgt er al voor dat de energie gaat stromen. En doordat de energie gaat stromen, voel je je prettiger en krijg je weer energie. De wind die door je haren waait, blaast de muizenissen weg en door het wandelen voel je je vitaal. En hierdoor krijg je weer zin. En ideeën!

Het gaat natuurlijk niet alleen om het lopen. Van elke vorm van beweging verdwijnt je moeheid en krijg je energie. Zon of geen zon. Probeer het eens, kijk naar wat het voor je doet en je zult zien dat jij je stukken beter voelt!

Jackie, Jouw Lijf en Leven