Jackie: 2020 een jaar vol beperkingen

Foto: iXimus via Pixabay

Nog even en dan sluiten we het jaar af. Een jaar anders dan andere jaren ooit te voren. Een jaar vol beperkingen en nu zijn we bijna bij 2021.

De laatste weken waren hectisch. Sinterklaas en kerst, al het gedoe met cadeautjes, eten alles anders dan we gewend waren. Geen grote feestelijk heden met elkaar. We houden het klein en dan de aanloop naar oudejaarsavond.

Door Jackie Crince Le Roy

Dit jaar geen vuurwerk. Het hakt er bij menigeen in. En het wordt ook niet begrepen. Mensen willen graag het oude jaar knallend uitgaan en het niet in luiden. Dit gebruik van de Chinezen is overgewaaid naar ons allen. In China was de gedachte: we verdrijven de boze geesten en verwelkomen de nieuwe.

Deze gedachte spreekt mij aan. Veeg corona de deur uit en verwelkom een schoon nieuw jaar. Ging het maar zo gemakkelijk. Helaas zijn de maatregelen nog van pas en zullen dat ook blijven. En we zullen er het beste van moeten maken.

Stress en spanning

Ondanks alles zijn we druk en wanneer je even een moment voor jezelf hebt en je om je heen kijkt, voel je de spanning al weer stijgen. De kinderen hebben vrij, jij moet werken en manlief regelt het thuis wel. Maar als je thuis komt is er chaos en je verlangt weer naar de ‘rust’ van alle dag. 

Het is verrassend hoeveel mensen diep in hun hart eigenlijk denken: laat maar met al die feestdagen. Er zijn zoveel extra klussen die gedaan moeten worden, dat het eigenlijk de moeite niet waard is. Er is geen rust in je hoofd of om je heen en je vraagt je af waar dit allemaal toe leidt.

Opruimen

Wanneer je huis rommelig is, is het ook vaak rommelig in je hoofd. Het helpt om op te ruimen en schoon te maken. Het geeft ruimte in je huis en hoofd. Je wordt er vrolijk van. Gooi de tuindeur open en geniet van de frisse lucht. Dweil de vloer met water, appelazijn en zeezout zodat alle oude energieën kunnen verdwijnen. Dit alles maakt dat het huis schoon en ruim aanvoelt.

Reinigingsritueel

Oh wat is dat toch lekker en voelt het goed. Je huis is klaar en nu jij zelf nog. Je ziet de rozen die je op de valreep hebt gekocht en bedenkt dat je een aftreksel kunt maken voor in bad of onder de douche. Pluk zorgvuldig de bloemblaadjes van de rozen en doe ze in een emmer. Zo pluk je zeven bloemen en vult de helft van de emmer met heet water en laat het trekken.

Het is alsof je een kopje thee maakt maar dan met bloemen. Wanneer het een uurtje getrokken heeft kun je er mee douchen. Giet met een bakje over je heen. Voel hoe al het oude van je afglijdt. Je voelt weer als herboren. (Wanneer je dit ritueel op oudejaarsavond doet, voeg er dan nog een extra bloem bij. Eén voor het nieuwe jaar. Het nodigt de nieuwe energie uit om te bloeien.)

Ik wens jou en je dierbaren een sprankelend 2021 en veel liefde en licht.

Jackie

Cookieinstellingen