Jackie: 2020 het jaar van de rat

feb 01 2020, 10:00 Spiritualiteit
chinese new year annaliseart cc0 pixabay
In de Chinese astrologie loopt het jaar anders dan wij gewend zijn. Het Chinese nieuwjaar begint op 25 januari. De nieuwjaarsfestiviteiten lopen van 25 januari tot 8 februari.

Door Jackie Crince Le Roy

Het nieuwe maan jaar gaat van start met een honderdduizendklapper en de drakendans luiden het festival in om de boze geesten te verdrijven. Volgens de overlevering was Nian een mens etend roofdier die met nieuwjaar zijn slachtoffers maakte.
Door het lawaai, de kleur rood en het vuurwerk werd hij verdreven. En vierde men uitbundig het nieuwe jaar. Deze traditie wordt nog steeds volop gevierd ook hier in Nederland door de Chinese gemeenschap.

Jaar van de Rat

Op 25 januari begon het jaar van de Rat. Bij ons heeft de rat een niet zo positief image, bij de Chinezen is dat anders. Het jaar van de Rat is de eerste in de cyclus van 12. Een jaar waarin er ruimte is voor vernieuwing. Het is een jaar waarin de basis wordt gelegd om te bouwen voor de toekomst.
Ook een jaar waarin er ellende bovenkomt van vorige jaren die weggemoffeld waren. Het is de kans om met een schone lei te beginnen.
De Chinese horoscoop is gebaseerd op de astronomie (sterrenkunde) in tegenstelling tot de westerse horoscoop die meer verbinding heeft met de numerologie.
Er zijn 12 traditionele dierentekens, t.w. Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Schaap, Aap, Haan, Hond en Varken. Elk heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Naast de 12 dierentekens zijn er ook de 5 elementen. Dit zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. Plus het Yin Yang principe. (Mannelijk en vrouwelijk).
Met alle tekens samen kun je aan de hand van je geboortejaar en dag een horoscoop maken. Voor 2020 is dat dus de Rat. Ben je bijvoorbeeld in 1960, 1972, 1984, 1996 of 2008 geboren dan ben je ook een Rat.

Eigenschappen Rat

Een Rat maakt makkelijk vrienden en is zeer sociaal. Een goede vriend, vaak een vriend voor het leven. Ze zijn iet wat perfectionistisch en vasthoudend als iets niet direct lukt. Soms wordt dit ervaren als agressief. Ook houden ze van een praatje, en zeggen soms meer dan ze zouden moeten doen. Dit kan wel eens verkeerd vallen en de Rat kan je dan als een baksteen laten vallen.
In de liefde is de Rat charmant, soms wat terughoudend maar als die overstag gaat dan is hij er helemaal. De Rat volgt zijn dromen zowel zakelijk als privé en is een harde werker. Een aandachtspunt is het doordacht handelen en niet te gelijk in het diepe te springen.
Al met al is de Rat een aimabel mens en zeer creatief.