Songs of Liberation met Jan Terlouw en Koninklijke Harmonie Oosterbeek

Foto: KHO

Een bijzonder concert in het teken van oorlog, bevrijding en vrede. Met als bijzondere gast dr. Jan Terlouw die hierover zijn gedachten zal laten gaan. Muziek afgewisseld door passende filmbeelden.

Met een geweldige soliste, sopraan Tenar van Kooten Niekerk, en een prachtig groot koor, het Toonkunstkoor uit Wageningen, als muzikale gasten op zondag 9 februari om 15.00 uur in Musis Arnhem.

Vrijheid mogen vieren

Het concert is enkele maanden na de grote herdenkingen van de Slag om Arnhem en blikt vooruit naar mei 2020 waarin we 75 jaar vrijheid mogen vieren. Dirigent Jurgen Nab heeft met het orkest een geweldig programma voorbereid dat helemaal bij dit gegeven past. Het concert vindt ook plaats op historische grond. Niet alleen is Musis Sacrum nog geen kilometer verwijderd van ‘de’ Brug waar het tijdens de Slag om Arnhem allemaal om te doen was, het gebouw zelf beleefde ook donkere dagen: het was bij de Duitse bezetter in gebruik als “Wehrmachtheim”.

Het programma bestaat uit twee gedeelten. Voor de pauze is het thema Oorlog: met onder meer “Mars, the bringer of War” uit The Planets van Gustav Holst, “D-day” van Alex Poelman, “Hymn to the Fallen” van John Williams (met het Toonkunstkoor), afgewisseld met beelden van de Duitse inval, van de slag om de Grebbeberg, en van Market Garden.

Ook in de oorlog blijft de hoop bloeien en Tenar van Kooten Niekerk zingt, op basis van een sonnet van Shakespeare, “I shall love but Thee” van Jan Van der Roost.

Jan Terlouw

Na de pauze vieren we bevrijding en vrijheid. Onder meer met “Jupiter, bringer of Jollity” uit The Planets van Holst, “Wilhelm von Oranien” van Richard Strauss, en het werk waaraan het concert zijn naam ontleent: “Songs of Liberation” van Harrie Janssen. Dit werk is gebaseerd op een aantal liederen uit Valerius’ GedenckClanck en herinnert aan een tijd van een andere bevrijding dan die van 1945, namelijk de strijd tegen de Spaanse overheersing. Aan dit nummer werken het Toonkunstkoor Wageningen en Tenar van Kooten Niekerk mee.

Op beide thema’s reflecteert Jan Terlouw in een tweetal persoonlijke bijdragen. De Koninklijke Harmonie Oosterbeek is trots op zijn komst. Jan Terlouw maakte als kind en tiener de bezetting aan den lijve mee; ervaringen die hij als schrijver van boeken als “Oorlogswinter” in zijn werk liet terugkomen. Na zijn carrière in de landelijke politiek werd hij onder meer Commissaris der Koningin in de provincie Gelderland, een periode waaraan hij zeker in onze regio nog steeds breed gedragen respect ontleent.

Ook nationaal is hij uitgegroeid tot een alom gewaardeerd spreker die – los van de politieke overtuigingen van hem of zijn publiek – met groot gezag over maatschappelijk relevante thema’s zijn gedachten laat gaan.

Kaarten bestellen

Kaarten kunt u kopen bij de leden van het orkest voor 15 euro. Ken je niemand uit het orkest, ga dan naar Kaartverkoop om te bestellen. Voor de “Vrienden van de KHO” is er de mogelijkheid om maximaal 2 kaarten voor het gereduceerde tarief van 10 euro te kopen. Jeugd tot en met 16 jaar kan voor 5 euro naar binnen. Jeugd- en Vriendenkaarten kun je alleen kopen via de leden van de KHO of via [email protected]

NB: Op zondagmiddag is het vaak erg druk in de Arnhemse parkeergarages. Kom met het openbaar vervoer of, als je met de auto bent, kom dan heel ruim op tijd: het kan even duren voor je een parkeerplaats hebt.

Terlouw

Dossier: 75 Jaar Vrijheid
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden