Oosterbeek brengt met festival ode aan Schubert

Rens van Hoogdalem en Tobias Borsboom
Rens van Hoogdalem en Tobias Borsboom
Foto: Ben van Duin

De Concertzaal Oosterbeek wordt 6 en 7 augustus omgetoverd tot stamkroeg voor Franz Schubert in een festival aan hem gewijd. Dat het dit jaar 225 jaar geleden is dat de Weense componist werd geboren is voor Tobias Borsboom, pianist en één van de initiatiefnemers, de aanleiding voor het Schubert Festival.

“Zijn muziek spreekt tot de verbeelding voor zowel jong als oud en het ontroert op manieren die je niet ziet aankomen. Deze gelegenheid om Schubert in het zonnetje te zetten willen we niet aan ons voorbij laten gaan.”

Oosterbeek het Gelderse Wenen

Het organiserend comité, waar ook Simon Mulder en Hanna Yoo deel van uitmaken, koos voor de Concertzaal Oosterbeek. Voordrachtskunstenaar Simon Mulder: “De locatie biedt een buitenkans om Schubert te combineren met de kunsthistorische achtergrond van de Concertzaal en de Oosterbeekse kunstenaarskolonie uit de 19e eeuw, en met het omringende groen van landgoed de Hemelsche Berg. Schuberts tijdgenoot Johannes Kneppelhout, die op het landgoed woonde, had intieme vriendschappen met o.a. dichter-predikant De Génestet, schilder Gerard Bilders en violist Jan de Graan. Hun fascinerende en tragische verhalen brengen we samen in een voorstelling met muziek en voordracht, en een digitale wandeling over het landgoed.”

Verbinden

De opzet van het festival is om verschillende organisaties samen te brengen om een gezamenlijke ode te brengen aan Schubert. Yoo, oprichter van Bureau Hanna, vertelt: “De Schubert Stichting houdt zich bezig met het levend houden en verbreden van de belangstelling voor de muziek van Schubert. We zijn heel blij dat we op deze manier samen de 225ste geboortedag van Schubert kunnen vieren. Ook zijn we trots dat er twee jonge getalenteerde pianisten van het St. Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival acte de prèsence zullen geven tijdens ons festival. Het gaat om de prijswinnaars Jonas Stark uit Duitsland en Edwin Szwajkowski uit Polen. Door al deze samenwerkingen ontstaat er een uiteenlopende programmering.

Schubertiade

Het festival wordt geopend met een concert van de Schubert Stichting in de vorm van een zogenaamde ‘Schubertiade’, een muziekavond waarin de muziek van Schubert werd geëtaleerd. Het concert wordt een totaalbeleving van kunst, met liederen over de nacht, uitgevoerd door zangeres Eva Kroon en pianist Heleen Vegter, en van poëzie door Jesse Laport, de stadsdichter van Arnhem.

Theaterconcert

Opmerkelijk is ook het theaterconcert op zondagochtend over Schubert en zijn beste vriend Franz von Schober. Tobias Borsboom: “Naast vriend was Schober ook bedenker van de Schubertiades, librettist, impresario. Ook trok Schubert zelfs bij hem in op momenten dat hij dakloos was. Het was een bijzondere vriendschap waarin Schuberts muziek zowel verbindende factor als splijtzwam was.” Deze vriendschap en rivaliteit wordt belicht met scherpe dialogen, humorvolle scènes en live pianomuziek van Schubert.

Toegankelijkheid

De organisatie vindt het belangrijk dat het festival zo open mogelijk is voor allerlei bezoekers, ook voor de mensen met een beperking. Yoo: “De Concertzaal Oosterbeek is geheel rolstoeltoegankelijk. Bij de Parkwandeling houden we tevens rekening met mensen in een rolstoel. Het gebied is redelijk heuvelachtig, maar met wat begeleiding en zo af en toe een goede alternatieve route is het zeker mogelijk om de wandeling te voltooien als je in een rolstoel zit. Schuberts muziek is voor iedereen.”

Het Schubert Festival vindt plaats op zaterdag 6 en zondag 7 augustus 2022. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website hetgeldersewenen.nl of aan de deur.

(klik voor vergroting)

Schubert     Schubert

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen