Vorig jaar gestolen herinneringsplaatjes bankjes Oude Kerk vervangen

Vorig jaar werd ontdekt dat er van drie bankjes achter de Oude Kerk in Oosterbeek, de herinneringsplaatjes waren gestolen. De bankjes waren geschonken en het was even uitzoeken wie de bankjes geschonken had en wat er op de plaatjes had gestaan.

Twee banken waren geschonken door de directie van Dreyeroord. De derde was een gift van de vier dochters van Leslie Jack Plummer die ten tijde van Market Garden bij de kerk vocht.

Schrikken

Een van zijn dochters las tot haar schrik op de pagina Market Garden News dat het plaatje ter herinnering aan haar vader was verdwenen. Contacten waren snel gelegd en op woensdag 5 december werden de bordjes, symbolisch door drie generaties van der Straaten en burgemeester Agnes Schaap op de bankjes bevestigd.

Symbolisch, want de plaatjes zijn er vrijwel direct weer vanaf gehaald. In dit weer is het hout van de bankjes te nat en zo wil de bevestiging die bedacht is, niet echt lukken. Diny Brouwer van de Oude Kerk vertelde dat er goed is nagedacht over de bevestiging: dit, gaat niet nog een keer gebeuren.

85-jarige gids Henk Duinhoven weet het zich nog te herinneren dat Leslie voor de laatste keer naar Oosterbeek kwam. De veteraan was ongeneselijk ziek en zou het jaar erop niet meer kunnen komen. Hij was in het gezelschap van zijn vier dochters Henk hield hem een beetje voor de gek bezorgde hem een herinnering om nooit meer te vergeten. Na zijn dood kwam het verzoek van zijn vier dochters voor een herinneringsbank.

This article in English