Internationale Vrouwendag: Renkumse sterke vrouwen in het zonnetje

Foto: Gemeente Renkum

Op Internationale Vrouwendag laat de gemeente Renkum weten trots te zijn op de vrouwen in de lokale politiek. Ruim 43% van de raadsleden is vrouw en dat is, in vergelijking met andere gemeenten, een goede vertegenwoordiging van het vrouwelijke geslacht.

Is dat dan zo belangrijk? Zeker, vindt ook burgemeester Agnes Schaap. Zij werd in februari 2017 unaniem door de gemeenteraad gekozen als, eerste vrouwelijke, burgemeester van de gemeente Renkum. In 2017 waren er 81 vrouwelijke burgemeesters in Nederland, inmiddels zijn er 355 gemeenten. Het aantal vrouwelijke eerste burgers was minder dan 25%.

De vertegenwoordiging van de vrouwen binnen de gemeente Renkum is beduidend hoger en laat zien dat vrouwen hier hun plek hebben verworven en ze alle kansen krijgen.

Sterke vrouwen

Je moet binnen de politiek en de gemeenteraad best je mannetje kunnen staan, maar dat moeten vrouwen op meerdere gebieden.

Op een gebied waar je als vrouw maar niet zo een top-positie hebt en je, je staande moet houden in bijvoorbeeld ‘een mannenwereld’. Of die maar zo hun boeltje moeten laten vallen omdat ze ziek worden en zo enorm omhoog krabbelen, dat je je afvraagt waar ze het vandaan halen. Of die zich dag in, dag uit, voor een ander of heel veel anderen inzetten.

Vrouwen die gewoon mega-stoer zijn, wat ze ook doen.

Die sterke vrouwen binnen onze gemeente gaan we die het komende jaar maandelijks in het zonnetje zetten. Samen met burgemeester Schaap, hebben wij al wat sterke vrouwen gevonden en op ons lijstje staan die we de komende tijd gaan benaderen voor een nieuwe (12-delige) serie: De sterke vrouwen van Renkum.

Wie is zo’n sterke vrouw?

Agnes bijt zelf het spits af en in samenwerking met De Veluwezoom In Beeld gaan we eens op zoek naar al die sterke vrouwen binnen onze gemeente. In een interview laten we zien hoe sterk vrouwen kunnen zijn. De eerste uitzending met de burgemeester is gepland voor 8 april.

Weet jij wie wij bedoelen als we zeggen: die ene mega-stoere vrouw die niet opgeeft, die doorgaat waar anderen wellicht al lang gestopt zouden zijn en waarvan je denkt: hoe doet ze dat? Mail dan naar [email protected] ovv Sterke Vrouwen, vertel wie jij een mega-stoere vrouw vindt en waarom.

Samen met de burgemeester maken we daar een selectie uit en wie weet wordt ‘jouw’ sterke vrouw in het zonnetje gezet!

article
46501
Internationale Vrouwendag: Renkumse sterke vrouwen in het zonnetje
Op Internationale Vrouwendag laat de gemeente Renkum weten trots te zijn op de vrouwen in
https://renkum.nieuws.nl/veluwezoom-in-beeld/46501/internationale-vrouwendag-renkumse-sterke-vrouwen-in-het-zonnetje/
2019-03-08T18:41:49+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2019/03/08180533/Internationale-Vrouwendag.jpg
burgemeester Agnes Schaap, Gemeente Renkum, Internationale Vrouwendag, Renkum Nieuws, sterke vrouwen
Gemeente, Nieuws, Veluwezoom In Beeld