Meer weten over de gliders? Bezoek dan de Glider Collection Wolfheze

Als je meer wilt weten over de gliders die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geland, dan is een bezoek aan de Glider Collection wel een must.

Zondag 17 september 1944 was de lucht boven Nederland ineens gevuld met heel veel vliegtuigen. Deze dag en de dag daarna landden er op de akkers rondom Wolfheze honderden grote Britse zweefvliegtuigen (gliders) en kwamen ook duizenden Britse parachutisten neer.

Het was het begin van wat we nu ‘De Slag om Arnhem’ noemen, een operatie die als doel had de brug in Arnhem op de Duitse bezetters te veroveren.

Klik op de video boven dit bericht om de reportage die de Veluwezoom In Beeld vorig jaar maakte te zien

Zweefvliegtuig

Maar wat was zo’n zweefvliegtuig? Hoe groot? Hoeveel manschappen en materieel konden erin? Hoe werd het bestuurd? GLIDER COLLECTION WOLFHEZE (Facebook) laat zien wat een zweefvliegtuig van toen is. Door middel van grote originele stukken, tastbare herinneringen, foto’s en verhalen geeft Glider Collection Wolfheze inzicht in de verschillende types zweefvliegtuigen, het gebruik van deze gliders en de omvang van deze operatie.

Nu,75 jaar later, is de uitspraak ‘opdat wij niet vergeten’ nog steeds van kracht. Dit geldt ook voor deze grote luchtlandingsoperatie en GLIDER COLLECTION WOLFHEZE draagt daar zorg voor.

Je vindt de Glider Collection op Camping & Chaletpark “De Lindenhof”, Wolfhezerweg 111-113, Wolfheze

Openstelling van 12-17 uur

  • 17 t/m 22 september
  • 28+29 september
  • 26+27 oktober