In Wageningen is de Pad van de Vrijheid wandelroute gelanceerd

Het Pad van de Vrijheid is een meerdaagse wandeling rond Wageningen, waar 75 jaar geleden de vrede werd getekend. 13 etappes voeren je over de Grebbeberg, de Veluwezoom, de Betuwe en de Gelderse Vallei.

Deze gebieden waren het strijdtoneel van de belangrijkste oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog en met name de slag om de Grebbeberg en de operatie Market Garden.

Hotel De Wereld

padHet start- en eindpunt van de route is Hotel De Wereld, in Wageningen waar op 11 mei 1940 de Duitsers door de Hoofdstraat marcheerden en waar sinds 5 mei 1945 onze vrijheid wordt gevierd. De route is 155 km lang, verdeeld in 13 etappes langs 18 dorpen en steden in Gelderland. Omdat de etappes aansluiten, kun je eenvoudig de route verdelen zoals het jou uitkomt.

De Veluwezoom In Beeld was vandaag aanwezig bij de officiële uitreiking van de eerste Pad van de Vrijheid-wandelgids aan burgemeester Geert van Rumund van Wageningen en spraken met Lysbeth Beels die de route (die uiteraard ook door de gemeente Renkum loopt) zelf ook als eerste uittestte als initiatiefneemster.

De gids

De rijk geïllustreerde gids bevat de routebeschrijving met kaartmateriaal en besteedt aandacht aan bijna 100 locaties waar we de oorlog kunnen gedenken en onze vrijheid kunnen beleven. En dat niet alleen: het pad voert je door de prachtigste wandelgebieden van Nederland. Tevens zijn mooie, inspirerende teksten en gedichten rondom het thema vrijheid opgenomen die de wandelaar stof tot nadenken kunnen geven

Je kunt deze gids, à €18:50, via de website bestellen waar je ook alle routes kunt vinden: Pad naar de Vrijheid. Heb je Facebook? Kijk dan ook op hun Facebookpagina.

Dossier: 75 Jaar Vrijheid