– – – — V for Victory. Kinderen strooien goudsbloemen

Oosterbeek – Het is de generatie van de toekomst die, als bloem in de knop, hoop en verwachting meedraagt. Maar voor henzelf is het lastig iets te herdenken waaraan zij geen herinneringen hebben.

Als teken van stil verzet werd in WW II menig knaloranje goudsbloem in het Hollands voortuintje gezaaid, Oranje, als kleur voor hoop en verwachting van Vrijheid en Victory. De goudsbloem staat symbool voor de burgerslachtoffers van Market Garden.

– – – — V for Victory

Kinderen van de Airborneschool te Renkum hebben 15 000 goudsbloemen uit de ramen aan de zuidgevel van het gemeentehuis in Oosterbeek op het bordes uitgestrooid. Met de bloemen zijn goudsbloemzaden mee gestrooid. Een gedeelte daarvan zal in de bloembedden vallen die aan weerszijden van de bordes trap zijn opgesteld in de vorm van de morsecode V for Victory (V voor Vrijheid).

Het volgende voorjaar, in de herdenkingsmaand mei, zullen de goudsbloemen overvloedig bloeien. Op deze manier kunnen de kinderen zich verbinden met het goudsbloem herdenkingsmonument, omdat zij het zelf hebben (mee)gemaakt.

Met dank aan ReVaBo Oosterbeek: de plantenbakken zijn gemaakt door jongeren in opleiding in de werkplaats van ReVaBo Oosterbeek, als onderdeel van hun instroomtraject.

V for Victory is een samenwerkingsproject van PSV Renkum, de gemeente Renkum en Anne ten Ham in opdracht en begeleid door stichting Scarabee.