Ewoud: Is stress gezond?

Foto: Ewoud Pronk van Hoogeveen

Mijn naam is Ewoud Pronk van Hoogeveen. Na 26 jaar werkzaam te zijn geweest als fysiotherapeut ben ik gefascineerd geraakt door stress.

Partnercontent

In mijn vorige praktijk in Zutphen hadden tenminste 50% van de mensen met fysieke klachten die ik zag, ook veel last van stressklachten. Nu ik mijn praktijk voor Cranio sacraal therapie ben gestart in Oosterbeek behandel ik gericht mensen met stressklachten.

Veel mensen hebben last van stress in ons drukke dagelijks leven. Werk, deadlines maar ook het gebruik van mobiele telefoon en altijd maar bereikbaar zijn werkt stress in de hand.

Wat is stress nu eigenlijk? Vanuit de wetenschap wordt de volgende definitie gebruik: “omstandigheden die de meeste mensen stressvol zouden vinden”.

Vanuit een biologisch oogpunt kun je stress zien als een reactie op een bedreigende situatie. Zodra er sprake is van stressvolle situaties worden zogenaamde “stresshormonen” aangemaakt. Namelijk cortisol, adrenaline en noradrenaline.

Stresshormoonspiegel

Als wij veel of langdurige stress ervaren blijft het stresshormoonspiegel hoog. Deze kunnen fysieke klachten geven, maar ook veel mentale klachten. Het is een regelrechte aanslag op het gehele lichaam die tot allerhande gezondheidsproblemen kan leiden.

Langdurige stress uit zich vaak in onrust, blijven malen in je hoofd, friemelen met je handen en niet stil kunnen zitten. We gaan maar door en door en kunnen geen rust meer nemen. Mensen met veel stress hebben vaak moeite om zichzelf te beheersen. Agressie in het verkeer komt hierdoor steeds vaker voor. Zij eten vaak ongezonder, haastiger en nemen hier geen tijd voor.

Ook kan de ademhaling zo verstoord raken dat paniek aanvallen en/of hyperventilatie vaker voorkomt. Mensen met stressklachten hebben vaak een lager libido en dus minder zin in seks. Stress is gerelateerd aan een slechter geheugen, verminderde aandacht en een tragere verwerking van informatie (bron: GGZ).

Stress manifesteert zich bij iedereen anders. Deze symptomen uiten zich in een breed spectrum van fysieke en psychologische klachten.

Spiegel

Wat ik veel in de praktijk zie is dat mensen met veel stressklachten aan het piekeren zijn. Ik krijg vaak te horen “ik kan het niet van mij af zetten” of “Ik kom er niet uit”. Ik ben van mening dat piekeren je juist bij je gevoel weghoudt. Ik hoor mijzelf vaak zeggen: “Wie denkt is niet aan het voelen”.

Binnen mijn praktijk voor Cranio houd ik de cliënten veelvuldig een spiegel voor. Waarom doen wij zoals wij doen? Ik laat cliënten ervaren wat ontspanning is en soms gaan we de diepte in om emoties te doorleven en los te laten.

Ik gun een ieder een leven met minder “stress”

Ewoud Pronk van Hoogeveen
Cranio sacraal therapeut, Psycho Dynamisch therapeut i.o.

cranio

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen