Ewoud: De liefdevolle ontvangst van onze emoties

Foto: Ewoud Pronk van Hoogeveen

Met Cranio Sacraal therapie werk ik veel met emoties. In onze westerse samenleving zitten emoties nog steeds in het verdomhoekje. Dat is jammer, want we kunnen niet zonder emoties.

Partnercontent

Doordat we emoties hebben kunnen we het “leven” leven zodat wij dat willen. We kunnen het leven verwerken. Het ervaren van emoties doet leven. Hieronder vertel ik over emoties, wat het zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. Als opmerking wil ik er graag aan toevoegen; dat het van groot belang dat we kunnen reguleren. Reguleren betekent dat we emoties kunnen afwisselen met denken en dat we dit goed kunnen sturen.

Emoties

Er is al eeuwenlang een kloof tussen denken en voelen. Emotie en gevoel, waarbij emotie de meer intense en naar buitengerichte reactie op de buitenwereld is, zijn in het verdomhoekje terecht gekomen. We hebben ze letterlijk vervloekt omdat we er eeuwenlang niet goed mee uit de voeten konden.

Deze vloek en de daaruit ontstane kloof tussen voelen en denken uit zich in onszelf, in onze relaties, in onze instituties, in onze godsdiensten, ja, in onze hele cultuur. We zien vooral de gevolgen van de kloof, zoals relationele problemen, conflicten en oorlogen op kleine en grote schaal, ziektes en psychische problemen. We dienen ons er allereerst van bewust te worden dat we in een kloof wonen, de kloof tussen denken en voelen.

Beheersing

Sinds mensenheugenis hebben we onszelf en anderen geleerd om emoties niet al te serieus te nemen, ze te ontkrachten, te ontkennen en te onderdrukken, omdat we ze als bedreigend hebben ervaren. Beheersing is tot een richtlijn geworden in de menselijke verhoudingen, terwijl in feite de angst regeert die zich daaronder schuilhoudt.

Beheersing betekent vanuit angst afknijpen van levenssappen, van dat wat in beweging wil komen. Met beheersing stol je letterlijk kostbare levensenergie. Door controle en beheersing kun je de wederwaardigheden van het leven niet meer verwerken. Door je emoties te beheersen stop je de natuurlijke stroom van het leven.

 • Beheerste boosheid geeft bitterheid of sarcasme, minachting, haatgevoelens, vooroordelen en irritatie
 • Beheersing van verdriet geeft depressie, onlustgevoelens, slachtoffergedrag of moeheid.
 • Beheersing van angst geeft vrezen voor allerhande zaken en mensen. Het zorgt voor vermijdingsgedrag, klein en minimaal leven. Het zorgt voor het zoeken van valse veiligheid in zaken die er eigenlijk niet toe doen in het leven, zoals mode, eindeloze consumptie en vertier vanuit onbewuste honger en aangepast gedrag
 • Beheerste vreugde onder het motto ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, leidt tot saaiheid en verveling. Het haalt de humor uit het leven en maakt dat je geen echte levensvreugde meer voelt.

Wat zijn emoties?

Emoties zijn de hoofdoorzaak van bewustwording. Ze zijn de grondstof voor onze psychologische en spirituele volwassenheid. Zonder de kracht van gezonde emotionaliteit is er geen groei en geen volwassenwording.

 • Zonder emotie is er geen evolutie.
 • Zonder emotie is het leven saai en steriel. Emoties geven het leven hartstocht en kleur.
 • Zonder de intensiteit van emoties zijn er geen boeiende en verrijkende relaties.
 • Zonder emotie is er geen creativiteit. Zonder emotionele diepte zijn wij mensen slechte, welopgevoede en getrainde robots.
 • Zonder emotie is er geen spontaniteit.

Emotie is de motor achter alle beweging. Emotie betekent ‘doen bewegen’. Een emotie zet ons in beweging, doet iets in ons bewegen. Een emotie gaat samen met sterke lichamelijke sensaties zoals huilen, transpireren, trillen of schreeuwen. Het belangrijkste kenmerk van een emotie is dat het ons helpt het leven te verwerken. Als we dingen verwerken, kunnen we weer verder en ons op andere dingen richten.

Gezonde verwerking

Een gezonde verwerking van emoties helpt dus om in verbinding te blijven met onze basale energiestroom. Beheersing is een schijnoplossing die overal op deze planeet in bijna alle culturen en religies is toegepast en geleid heeft tot een innerlijke opeenstapeling van eeuwenoude emotionele ladingen.

Immers wat je beheerst gaat niet echt weg en wordt niet echt opgelost. Het is bewuste en onbewuste verdringing en ontkenning. En alles wat je verdringt komt altijd weer naar boven, in veranderde vorm of in veranderde richting.

Als je de woede jegens je agressieve vader of moeder niet verwerkt, zul je deze woede vroeg of laat op anderen richten (projecteren), die ergens qua gedrag of qua positie op je ouders lijken. Ook zul je deze woede ongemerkt richten naar jezelf in negatief en schadelijk gedrag, zoals roken en drinken. Op een meer onbewuste laag zal deze woede zich gaan nestelen in je lichaam als verharding of verslapping van spieren of als een verkramping van je organen.

De vier natuurlijke basale emoties.

 1. VERDRIET is een vochtige energie die gepaard gaat met tranen en schokkende bewegingen in de maagstreek, ook wel zonnevlecht genoemd of emotioneel lichaam
 2. VREUGDE draagt het element vuur in zich en uit zich in uitbundig lachen en extase.
 3. WOEDE heeft alles te maken met aarding. Met woede geven we een grens aan. Stampvoeten, slaan en een schreeuw vanuit de buik zijn passende expressies.
 4. ANGST komt van het Latijns angustia, engte, en duidt op een gebrek aan zuurstof. We houden bij angst onze adem in of we ademen minimaal. Angst als natuurlijke emotie is een signaal van gevaar en kan ons helpen te overleven door alert te zijn en te vluchten of te vechten voor ons leven.

Bron: Academie voor Psycho Dynamica.
Ewoud Pronk van Hoogeveen, Cranio Sacraal therapeut bij stressverlagen.nl, Oosterbeek

Meer over Ewoud lees je hier: Blokkades in het lijf zijn op te heffen met Cranio Sacraal therapie

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0