Ewoud: Wat zijn psychosomatische klachten?

Foto: Ewoud Pronk van Hoogeveen

In mijn praktijk “Stress verlagen” behandel ik dagelijks cliënten met Cranio Sacraal therapie voor psychosomatische klachten. Als fysiotherapeut hadden meer dan 20% van de cliënten die zich hadden aangemeld, geen duidelijke mechanische oorzaak voor hun klachten.

Cranio sacraal therapie was de oplossing. Graag wil ik wat meer vertellen over psychosomatiek.

Partnercontent

Iedereen heeft wel eens lichamelijke klachten. Wanneer lichamelijke klachten niet vanzelf over gaan en de dokter geen (of voldoende) oorzaak kan vinden voor deze lichamelijke klachten, dan spreken we van onverklaarde lichamelijke klachten. Dat een dokter niets kan vinden, wil niet zeggen dat er geen lichamelijke aanleiding of oorzaak is.

Bij deze klachten spelen zowel lichamelijke, als psychische en sociale factoren een rol. Deze factoren beïnvloeden elkaar en kunnen de lichamelijke klachten in stand houden. Wanneer je lichamelijke klachten hebt, heeft dit invloed op je gevoelens. Maar ook gevoelens hebben invloed op je lichaam, denk bijvoorbeeld aan spanning die je kan voelen voor een examen.

Soms kan iemand ook dermate ernstige lichamelijke klachten krijgen dat normaal functioneren niet meer goed mogelijk is door bijvoorbeeld pijn of vermoeidheid. Ook klachten die neurologisch lijken kunnen niet altijd verklaard worden. In dit laatste geval spreken van een conversiestoornis.

Wat zijn de symptomen?

De klachten kunnen variëren. Vaak zijn er meerdere klachten tegelijk zoals:

  • Ademhalingsklachten zoals hyperventilatie, astma en benauwdheden
  • Stressklachten zoals spierpijnen, rug-, schouder-, nekpijn, krampen.
  • Hoofdpijn, migraine,
  • Maag- en darmklachten
  • Buikpijn
  • Huidaandoeningen en jeuk
  • Pijnklachten
  • Neurologisch aandoende klachten, zoals moeite met bewegen
  • Vaak komen tegelijkertijd ook angstklachten en somberheid voor
  • Beperkt voelen in het dagelijkse functioneren.

De klachten zijn er echt, ze zijn niet ingebeeld of verzonnen!

Cranio een prachtige oplossing?

Dat de oorzaak van de klachten niet altijd duidelijk is, betekent niet dat er geen behandeling mogelijk is. Bij psychosomatische klachten gaat het om lichamelijke klachten die door psychische en sociale factoren mede beïnvloed worden. De behandeling zal zich op alle drie de factoren richten.

Nadat medische behandeling gedaan of uitgesloten is, kan je met een behandelaar gaan kijken naar je klachten en of er een aanleiding is voor je klachten. Je hebt immers niet voor niets klachten gekregen. Vervolgens is het van belang om te gaan kijken wat de invloed is van de psychische en sociale factoren op de klachten.

Met Cranio maak je contact met je lijf en je gaat ervaren waar de stress vandaan komt Vaak zitten hier emoties onder. In mijn vorige column het ik uitgebreid vertelt waar deze emoties voor dienen en wat het belang is om deze te uiten. Cranio is een prachtige behandel vorm wat tussen de fysiotherapeut en de psycholoog inzit.

Belangrijk is dat de oorzaak van de klachten wordt gevonden en niet dat alleen lichamelijke symptomen worden verholpen. Dan komen de klachten als een boemerang terug.

Ewoud Pronk van Hoogeveen
Cranio Sacraal therapeut, Psycho Dynamische therapeut i.o. Fysiotherapeut, Orthopedische geneeskunde Cyriax, McKenzie therapeut.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0