Het Schild onder verscherpt toezicht Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Het Schild in Wolfheze
Het Schild in Wolfheze
Foto: Renkum Nieuws

De Stichting Het Schild is onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Het verscherpt toezicht heeft betrekking op de vestiging voor blinden en slechtzienden in Wolfheze.

De maatregel is ingegaan op 26 november 2019 en duurt zes maanden.

Wat is er aan de hand?

De inspectie ziet bij Het Schild tekortkomingen op de thema’s ‘deskundige zorgverlener’, en ‘sturen op kwaliteit en veiligheid’. Dit kan leiden tot risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van zorg.

In oktober 2018 bezocht de inspectie Het Schild. De inspectie concludeerde toen dat Het Schild niet voldeed aan 10 van de 14 getoetste normen. Het Schild moest haar zorgaanbod voor medio september 2019 verbeteren. De inspectie volgde dit proces en wees de zorgaanbieder meerdere keren op haar verantwoordelijkheid om goede en veilige zorg te leveren.

Jaar later

Een jaar later, in oktober 2019, stelt de inspectie vast dat de kwaliteit van zorg nog steeds tekortschiet voor 7 van de 14 opnieuw getoetste normen. Het ontbreekt zorgverleners aan voldoende kennis en kunde om in te spelen op de steeds complexere doelgroep. Dat levert risico’s op voor de veiligheid van cliënten.

Daarnaast heeft de inspectie zorgen over de cultuur binnen Het Schild. Het lukt niet om een voldoende veilig leer- en verbeterklimaat te ontwikkelen en te behouden. Soms is er weerstand tegen maatregelen om de zorg te verbeteren. Die houding belemmert het lerend vermogen van zorgverleners.

De inspectie twijfelt aan het vermogen van de zorgaanbieder om zich zelfstandig te verbeteren. Om die reden vindt de inspectie het belangrijk dat de zorgaanbieder prioriteiten stelt in haar verbeterplan.

Hoe nu verder?

Bij verscherpt toezicht let de inspectie extra op een zorgaanbieder. Het Schild moet binnen zes maanden voldoen aan de normen en de tekortkomingen herstellen. De inspectie zal de voortgang nauwlettend volgen. Aan het einde van de periode van verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie of de situatie is verbeterd. De inspectie kan als dat nodig is verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen.

Voor meer informatie kun je kijken op de site van de Inspectie Gezondheid en Jeugd

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen