112

Open je ogen voor kindermishandeling; herken jij de tekenen?

Foto: Ulrike Mai via Pixabay

Het is het de Week tegen Kindermishandeling. In deze week vragen onder andere Veilig Thuis organisaties aandacht voor kindermishandeling.

Dit jaar is het thema ‘Leren van elkaar’.

De campagne ‘Open je ogen voor kindermishandeling’ is een initiatief van Veilig Thuis Utrecht. Het aantal kinderen dat opgroeit in een onveilige thuissituatie is nog steeds veel te hoog. Daar vragen we met deze campagne aandacht voor.

Open je ogen voor kindermishandeling

Blauwe plekken, een slecht gebit of onverzorgd uiterlijk. Een kind dat ineens veel stiller is of juist heel onrustig. Dat kunnen allemaal tekenen van kindermishandeling zijn. Maar heel vaak is het ook niet zo zichtbaar.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 119.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Dat is gemiddeld 1 kind per klas. Ook sterven elk jaar naar schatting nog steeds tientallen kinderen aan de gevolgen van mishandeling. De focus in de campagne ‘Open je ogen voor kindermishandeling’ ligt op de rol van omstanders. Kindermishandeling gaat ons allemaal aan en het goede nieuws is dat je er altijd íets aan kunt doen. Ook als je twijfelt.

Signalen van kindermishandeling

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling vraagt Veilig Thuis aandacht voor de signalen ervan én om in actie te komen. Wat zie je? Vertelt jouw gevoel je dat er iets niet klopt? Wat is er veranderd? Het is soms lastig te bepalen wat er aan de hand is en of er sprake is van verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Maar het is belangrijk om iets te doen en advies te vragen, want vaak zie je het goed. Lees hier meer over.

Kom in actie!

Heb je vermoedens van kindermishandeling? Twijfel niet en kom in actie! Bel gratis en anoniem met Veilig Thuis via 0800 2000 of chat via Veilig Thuis. Op Ik vermoed huiselijk geweld is nog meer informatie te vinden over wat iemand zelf kan doen. Als je belt krijg je een medewerker van Veilig Thuis aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze medewerker zet alles met je op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij samen met jou welke hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Je kunt ook chatten via de website. 

Lees ook: Ouderenmishandeling, maak het bespreekbaar

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden