Groot onderzoek naar effectiviteit vaccins begonnen

Foto: Bastian Lievers

Het RIVM is gisteren begonnen met een groot onderzoek naar de effectiviteit op de lange termijn van de verschillende vaccins tegen corona in Nederland. Het doel is om in alle leeftijdsgroepen inzicht te krijgen in de mate waarin de vaccins bescherming bieden en hoe lang deze standhoudt.

Ook wordt gekeken of en in welke mate de vaccins bescherming bieden tegen nieuwe varianten van het virus. Iedereen die in Nederland woont en tussen achttien en 85 jaar oud is kan aan het onderzoek deelnemen, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend.

Nieuw terrein

Het is volgens het instituut nog niet eerder voorgekomen dat de hele bevolking in korte tijd wordt uitgenodigd om nieuw ontwikkelde vaccins tegen een nieuw virus te ontvangen. Voor het onderzoek zullen 50.000 Nederlanders gedurende vijf jaar gevolgd worden. ‘Dit onderzoek zal de (langetermijn-)effectiviteit van de vaccins in de praktijk monitoren en de verschillende vaccins kunnen vergelijken. Zowel in de algemene bevolking als in risicogroepen,’ aldus het RIVM.

Omdat zowel het virus als de vaccins nieuw zijn, is de duur van de bescherming nog onbekend. Naar de werking van vaccins in risicogroepen, zoals ouderen of mensen met onderliggende ziekten is nog weinig research gedaan. De Vaccinatiestudie Corona (Vasco) uitgevoerd door het gezondheidsinstituut in samenwerking met het medisch onderzoekscentrum Julius Clinical en het UMC Universitair Medisch Centrum  Utrecht.

Zowel mensen die zich wel als die zich niet laten vaccineren kunnen meedoen. Je kunt je hier opgeven en daarnaast worden de komende weken per brief uitnodigingen verstuurd aan een groot aantal (willekeurig gekozen) mensen in Nederland om aan het onderzoek deel te nemen.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen