Opleidingstraject HBO-Verpleegkunde voor zij-instromers schot in de roos

Foto: Gelderse Vallei

Voor mensen die na een carrière in het bedrijfsleven of de non-profit sector toe zijn aan een overstap naar de zorg, bieden Opella en Ziekenhuis Gelderse Vallei een nieuw opleidingstraject aan in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede: HBOV samen opleiden in de keten.

Afgelopen februari is de eerste groep zij-instromers succesvol aan hun opleidingstraject begonnen. En nu staat de tweede groep zij-instromers alweer in de start blokken klaar om op 1 november 2021 aan hun opleidingstraject te beginnen. Deze vierjarige opleiding HBO-Verpleegkunde is een deeltijdopleiding, waarin werken en leren wordt gecombineerd.

De zorgsector kampt met grote personeelstekorten. Er is vooral behoefte aan goed opgeleide professionals in de zorg. Dit speelt al langer. De druk op de zorg vanwege de coronacrisis toont dit belang des te meer aan. Deze deeltijdopleiding van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Opella en CHE maakt het voor zij-instromers aantrekkelijk om de overstap naar de zorg te maken.

Werken en leren

De verpleegkundigen in opleiding komen in dienst van Opella en het ziekenhuis. Ze wisselen tijdens de opleiding van organisatie. De ene periode werken en leren ze bij Opella en de andere periode bij het ziekenhuis. Op deze manier krijgen ze niet alleen de kans om het vak te leren, maar ontwikkelen ze ook een brede blik op ketenzorg. Een thema dat in deze tijd van kortere ziekenhuisopnames en ouderen die langer thuis wonen, steeds belangrijker wordt.

Tweede groep start op 1 november 2021

De tweede groep van acht verpleegkundigen in opleiding start per 1 november van dit jaar. Zij komen in dienst van beide organisaties en worden aan teams of afdelingen toegevoegd. De eerste drie maanden is een voorwerktraject waarin ze zoveel mogelijk aspecten van de basiszorg leren. Na deze drie maanden start op 1 februari 2022 de opleiding en vervolgen de leerling-verpleegkundigen het leren in de praktijk op de leerwerkplek waar zij al gestart zijn.

Baangarantie en ervaringen delen

Op iedere werkplek is een vaste begeleider op HBO-niveau beschikbaar die de leerling begeleidt in het leerproces. De leerling-verpleegkundigen ontvangen een salaris dat toeneemt naarmate de opleiding vordert. Collegegeld en boeken worden betaald door Opella en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Na diplomering hebben de verpleegkundigen een baangarantie.

Opella heeft al ervaring met het opleiden van zij-instromers op HBO-niveau. Een van de leerlingen zegt het volgende over haar start in de revalidatie bij Opella:

‘Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn overstap, want ik word blij van dit werk. Bij revalidatie zie je mensen opknappen en werk je er hard aan om hen zo snel mogelijk weer naar huis te laten gaan. Ik ervaar het vertrouwen van revalidanten en collega’s’.

Ook de leerlingen die hun deel van het opleidingstraject in ZGV volgen zijn enthousiast. Eén van de andere leerlingen zegt het volgende:

‘Ik vind de begeleiding in ZGV erg goed. Ze nemen echt de tijd voor je om alles goed en duidelijk uit te leggen. Het geeft mij veel voldoening om met de patiënten in het ziekenhuis te mogen werken. Het is voor mij echt een uitdagend en leerzaam opleidingstraject vol met mooie momenten.’

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan voor adverteren contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen